Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oorzaak HCH Twentekanaal wordt gezocht bij voormalige locatie Stork-Chemie

Foto twentekanaal 2024 1twente
Het is zeer aannemelijk dat de bron van de verhoogde concentraties HCH in het Twentekanaal afkomstig is van de voormalige Stork-Chemie.
Beeld: 1Twente

Het is zeer aannemelijk dat de bron van de verhoogde concentraties HCH in het Twentekanaal afkomstig is van de voormalige Stork-Chemie. Dat meldt de gemeente Hengelo op basis van recente metingen. Door het doorspoelen van het Twentekanaal hebben Rijkswaterstaat en de gemeente de oorsprong kunnen bepalen. “Op basis van de metingen kunnen we nu samen met Rijkswaterstaat focussen op de bronaanpak”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Dat het terrein van de voormalige Stork-Chemie, waar nu de Combi Terminal Twente is gevestigd, de oorzaak is van de verontreiniging, komt niet als een verrassing; de gemeente Hengelo kan nu bevestigen dat dit hoogstwaarschijnlijk de plek is waar het gif vandaan komt. Eerder hielden Rijkswaterstaat en de gemeente nog alle opties open over wat de bron kon zijn van de vergiftiging.

In juni maakte Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo bekend dat er verhoogde concentraties HCH in het Twentekanaal werden aangetroffen. Er werd een advies gegeven om geen vis uit het kanaal te eten. Het Twentekanaal werd doorgespoeld om de concentraties te verdunnen.

Metingen

De instanties zijn echter nog wel op zoek naar de exacte plek waar het gif het Twentekanaal in sijpelt. Wekelijks worden er metingen gedaan in het kanaal, de omliggende beken en in het grondwater bij het voormalige Stork-Chemiecomplex. “Toen de verhogingen gemeten werden, waren er namelijk op meerdere meetpunten verhogingen te zien. Daardoor was het lastiger om één punt aan te wijzen als bron.”

icon_main_info_white_glyph

Lindaan

Van 1948 tot 1952 werd het insecticide lindaan geproduceerd door Stork-Chemie. Bij de productie van het middel bleef een groot deel afvalproduct HCH over. Jarenlang heeft deze grote witte gifberg buiten, in de open lucht, op het terrein in de Hengelose haven gelegen. Door verstuiving en regen is het in de bodem en omgeving terechtgekomen. Ook werd er in de omgeving HCH-verontreinigde grond gebruikt om gaten op te vullen.

Lees verder onder de afbeelding.


Luchtfoto stork chemie archief
Het complex van Stork-Chemie. De witte HCH-berg is op de foto te zien.
Beeld: Archief

Wie betaalt de rekening?

Wanneer de bron is vastgesteld, komt de volgende vraag: wie betaalt de rekening? De eigenaar van de grond (en dus ook van de verontreiniging) is zoutproducent Nobian. De gemeente Hengelo zegt nog niets te kunnen zeggen over de aansprakelijkheid en wie er moet opdraaien voor de kosten. Het Hengelose college van burgemeester en wethouders antwoordde eerder aan de SP-fractie dat het volledig opruimen van de verontreinigde grond op het voormalige terrein van Stork-Chemie miljoenen euro's gaat kosten.

Foto twentekanaal 2024 1twente
Lees ook
Kopzorgen over HCH-erfenis: eind lijkt nog lang niet in zicht

'Monitoring andere HCH-locaties niet nodig'

Op meer dan tweehonderd plekken in Hengelo is de grond verontreinigd door HCH. Deze zogenaamde ‘Heideweglocaties’ vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Hengelo.

De meeste locaties zijn afgedekt met een soort doek. De gemeente Hengelo geeft aan deze plekken niet te gaan monitoren: “Wij zien geen aanleiding om weer actief te monitoren”, aldus de gemeente Hengelo. Volgens de gemeente is de aard van deze verontreinigingen niet te vergelijken met de verontreiniging van de voormalige productielocatie van Stork-Chemie. Tussen 2011 en 2013 heeft de gemeente een beoordeling laten uitvoeren van de locaties en daaruit bleek niet dat er gemonitord moest worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.