Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zes historische kastanjes Tuindorp 't Lansink overleven ziekte niet en worden gekapt

  • Kastanjers tuindorp t lansink gekapt
    Sommige bomen zijn gaan rotten en hebben zwammen op de stam.
    Beeld: 1Twente
  • Kastanjers tuindorp t lansink gekapt 3
    Sommige bomen zijn gaan rotten en hebben zwammen op de stam.
    Beeld: 1Twente
  • Kastanjers tuindorp t lansink gekapt 2
    Sommige bomen zijn gaan rotten en hebben zwammen op de stam.
    Beeld: 1Twente

Het zijn beeldbepalende bomen: de 130 jaar oude paardenkastanjes aan de Woolderbeekweg in Tuindorp 't Lansink in Hengelo. Maar de vijf bomen aan de zuidkant van het water en één kastanje op Plein 1918 moeten worden gekapt. De bomen lijden aan kastanjebloedingsziekte en volgens de gemeente Hengelo zijn de bomen dusdanig verrot, dat de kastanjes vanwege de veiligheid moeten worden gekapt.

De gemeente Hengelo heeft vorig jaar een deel van de bomen laten behandelen met een warmtebehandeling, maar voor een deel van de bomen kon deze behandeling niet worden uitgevoerd, omdat deze al te ziek waren. “We zijn al langer bezig met de bomen en helaas is dit de uitkomst”, aldus de gemeente. De bomen aan de zuidkant van de Woolderbeekweg worden gekapt.

230920 kastanjebloedingsziekte lansink hengelo 3 STILL
Lees ook
Twaalf monumentale bomen in Tuindorp 't Lansink in Hengelo ten dode opgeschreven

Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en komt alleen voor bij paardenkastanjes. Op de stam van de boom verschijnen donkerbruine vlekken. Uit deze vlekken komt een stroperige vloeistof. Hierdoor gaan de vlekken rotten en sterft de boom. Door het rottingsproces kunnen takken afbreken, wat volgens de gemeente tot gevaarlijke situaties kan leiden.

“We zijn al langer bezig met deze bomen en helaas is dit de uitkomst.”

Voor de ziekte is geen remedie; het is alleen mogelijk om met hitte de bacteriën te doden. Dit werkt alleen bij bomen die nog in het beginstadium van de ziekte zitten. Bomen die in goede conditie verkeren, kunnen genezen van de ziekte.

Behandeling

In 2023 zijn dertien bomen aan de Woolderbeekweg en Plein 1918 behandeld met warmte, waaronder twee bomen aan de zuidkant van het water. Bij deze twee bomen heeft de behandeling niet lang genoeg gewerkt en volgens de gemeente zijn ze niet meer te redden.

Volgens de gemeente zijn er meerdere gesprekken geweest met buurtbewoners over de zieke bomen. Wat ervoor in de plaats komt en op welke termijn de bomen worden gekapt, kan een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.