Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Vanaf ’n Waarf in Enter varen met authentieke zomp: ‘Ons Twentse landschap zien vanaf het water’

30092023 Enter Enterse Zomp uitje van overijssel
Beeld: Twente FM

De historie van het varen met zompen meer bekend te maken, dat is het doel van de regionale stichting Enterse Zomp. “Daarom bieden we vaartochten met historische schepen door de Twentse natuur aan”, vertelt bestuurslid Henk Velten in de ochtendshow Twente wordt Wakker.

Vanuit drie locaties wordt gevaren met zompen over de Regge: vanuit Hellendoorn, Rijssen en Enter. Het zwaartepunt ligt in bij ’n Waarf in Enter, hier wordt niet alleen gevaren, hier worden ook zompen gebouwd en onderhouden, op ambachtelijke wijze. Hier is ook het onlangs geopende Ontdek & Doe centrum geopend, waar oud en jong interactief en middels innovatieve technieken de historische zompbouw en zompvaart kunnen beleven.

Verbonden met de Regge

De zomp is onlosmakelijk verbonden met de Regge. “De Regge is belangrijk voor de waterhuishouding in dit gebied. Dat is gunstig voor de stichting, want daardoor, en dat is ook de afspraak met het waterschap, blijft de Regge wel bevaarbaar. En kunnen bezoekers zien hoe ons mooie Twentse landschap eruitziet vanaf het water.”

“Het is een uitdaging voor ons om zowel met te weinig als te veel water te varen”

Extra leuk

Het water in de Regge is af en toe te laag, maar de schippers van de zomp hebben de laatste tijd het probleem dat er te veel water in de Regge is. Velten: “Het is een uitdaging voor ons om zowel met te weinig als te veel water te varen; dat lukt vaak en dat maakt het voor de bezoekers extra leuk.”

“De Enternaren wisten daardoor toch een beetje wat er in de wereld buiten Enter te koop was”

Amsterdam en Friesland

De zomp is een platbodem. “Die schepen werden ooit in Enter gebouwd voor de hele regio. Het unieke is dat het een scheepstype is dat door heel ondiep water kon varen. En je kon er ook nog goed mee zeilen ook. Tot in Amsterdam en in Friesland kon je met de zomp goederen transporteren”, aldus Velten. “De Enternaren kwamen, als weinigen in hun regio, ver buiten hun eigen dorp, en wisten daardoor toch een beetje wat er in de wereld buiten Enter te koop was.”

Overtomen

Een extra attractie is het varen met de zomp over een overtoom. "De Regge had vroeger stuwen, die zijn omgebouwd tot overtomen. Een overtoom is iets unieks in Nederland. We hebben de overtomen zelf aangelegd, en de zomp kan met een lorrie over de overtoom varen. Dat kan voor de zompvaarten vanuit Rijssen en Hellendoorn.”

Groepen

Een toenemend aantal bezoekers weet de vertreklocaties te vinden. “Wat we ook veel zien is dat er groepsgewijs gebruik gemaakt wordt van de zomp. Groepen vrienden, familie, collega’s maken een gezellig vaartochtje van een of twee uur, met hun eigen groep. Dat kan op alle drie locaties: Enter, Rijssen en Hellendoorn.”

Vaste opstaptijden

In de maand augustus zijn er vaste opstaptijden op ’n Waarf aan de Werfstraat in Enter. De zomp vertrekt van dinsdag tot en met zaterdag om 11.00, 12.30, 13.30, en 14.30 uur. “Er wordt een uur gevaren met twee hele deskundige schippers. Mensen die meevaren krijgen een gratis muntje en hebben daarmee toegang tot het nieuwe Ontdek & Doe centrum.”

https://entersezomp.nl

30092023 Enter Enterse Zomp uitje van overijssel
Lees ook
Op zoek naar hét ‘Leukste Uitje van Overijssel’: de Enterse Zomp
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.