Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gruttobestand in Geesteren groeit: ‘We zwemmen tegen de stroom in’

20240815 Grutto
Beeld: Vogelwerkgroep Geesteren

Het aantal grutto’s mag dan elders in Nederland dalen, in het Twentse Geesteren zijn elk jaar iets meer grutto’s te zien. In 5 jaar breidde het aantal broedpaartjes zich uit van 16 naar 22.

“Prachtige positieve resultaten van onze grutto's in de Veldhoek bij Geesteren”, aldus Marcel Tettero van Vogelwerkgroep Geesteren. Uit observaties en tellingen blijkt dat er dit voorjaar maar liefst zo'n 22 stelletjes grutto’s broedden. Dat waren er 5 jaar geleden nog 16. Elk jaar lukt het 9 of 10 kuikens vliegvlug oftewel volwassen te worden. Zij komen meestal terug naar het gebied waar ze geboren zijn.”

“Het natte en koude voorjaar zorgde voor minder voedsel, waardoor minder kuikens vliegvlug konden worden”

Ook dit voorjaar brachten de grutto's naar schatting zo'n 10 kuikens 'op de vleugels', hoewel ze misschien wel 88 eitjes in totaal hebben gelegd, maximaal 4 per paar/nest. “Het natte en koude voorjaar zorgde in grote delen van Nederland echter voor minder voedsel, waardoor minder kuikens vliegvlug konden worden. Ook natuurlijke vijanden als roofdieren speelden een rol waardoor de cijfers laag uitvielen”, zegt bestuurslid Theo Lohuis van de Vogelwerkgroep Geesteren.

Europese subsidie

De Vogelwerkgroep Geesteren verwacht eind dit jaar groen licht te krijgen voor een Europese subsidie van Leader voor een omvangrijk project in de Veldhoek. Na vier jaren voorbereiden wil de Vogelwerkgroep Geesteren gaan onderzoeken of er zowel voor de agrariërs als voor de weidevogels een gezamenlijk irrigatiesysteem kan worden aangelegd waardoor er geen last meer is van de toenemende droogtes door klimaatverandering.

70 kilometer aan slangetjes

“We willen zo'n 70 kilometer slangetjes aanleggen in de bodem van een van onze zeer betrokken agrariërs aan de Kotkampsweg. Zonnepanelen stuwen via de slangetjes druppels water direct naar de wortels van het deels kruidenrijke gras op het land. De investering verdient zich in de loop van de jaren terug door een veel hogere opbrengst van het gras, wat veevoer is voor koeien. Een mooie opbrengst ondanks zomers zonder regen.”

Andere weidevogels

De cijfers van weidevogels in het gebied ten westen van Geesteren, in Huyerenscheveld, Geesterseveld en Weitemanslanden, maakte de Vogelwerkgroep Geesteren eerder al bekend. Ten westen van Geesteren broedden nog 5 paartjes grutto's. Zij brachten dit jaar geen jongen voort. Het aantal kieviten in dit deel van Geesteren is zeer groot: zo'n 40 paartjes. Zij brachten zo'n 25 jonge kievitjes op de vleugels in 2024.

Plasdrassen

Andere soorten weidevogels zoals de wulp, tureluur en scholekster komen nog in kleine aantallen voor rond Geesteren. Ook de veldleeuwerik, de gele kwikstaart, de graspiepers en kwartels zijn er nog te zien en te horen in het voorjaar. De Vogelwerkgroep Geesteren legde de afgelopen jaren 6 plasdrassen aan samen met agrariërs, vrijwilligers, loonwerkers en het Gebiedscollectief Noordoost Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.