Ze kwamen elkaar voor het eerst tegen op de stoep, op weg naar de ‘bewaarschool’. Jaren later zaten ze samen op het Twents Carmel Lyceum. Maar de vonk sloeg pas echt over op de achterbank van een auto tijdens de voorbereiding van een zomerkamp voor de verkennerij. “Ik strekte voorzichtig mijn hand naar haar uit en zij trok de hare niet terug.” Op zondag 11 augustus waren Albert Wiggers (89) en Lizzy van Schoot (90) 65 jaar getrouwd.
Ter gelegenheid van dit heuglijke feit organiseerden de kinderen (5), kleinkinderen (14) met aanhang een tocht met een dubbeldekkerbus langs markante plekken van het paar uit de afgelopen 65 jaar. De tocht voerde onder meer naar Enschede, waar Albert als jong onderwijzer op een lagere school en later op een ulo als docent les gaf.
Ook de huizen waar Albert en Lizzy woonden en waar de vijf kinderen werden geboren, werden aangedaan. Vanzelfsprekend hield de bus even halt bij het gebouw van scoutinggroep Titus Brandsma in Oldenzaal, waar de liefde tussen Albert en Lizzy opbloeide.
Albert herinnert zich de aankoop van hun tweede woning in Enschede nog goed. Met inmiddels drie kinderen werd het huis waar ze woonden te klein. Albert, lachend: “Toen was de vraag, wat doen we: kopen we een platenspeler, of een huis? Het werd een huis; voor 32.000 gulden.”
Tien jaar en nog twee kinderen later kregen Albert en Lizzy de gelegenheid terug te keren naar hun beider geliefde geboortestad Oldenzaal. De aankoop van een stuk grond in de buurt ’t Klieverik, inclusief de bouw van een woning, werd beklonken tijdens een avond in de sauna met vrienden. Op die plek woonde het paar 28 jaar met veel plezier, tot in 2002 een nieuw gebouwde, levensloopbestendige woning aan de Oude Weerseloseweg werd betrokken.
Voor Lizzy ging pas op latere leeftijd haar grote wens om te studeren in vervulling. Hoge rapportcijfers ten spijt, kreeg ze daarvoor de kans niet na afsluiting van de middelbare school. Albert: “Toen ik op een gegeven moment nog een akte bij wilde halen, zei Lizzy: Nu ben ik aan de beurt!” Ze volgde de opleiding MO Nederlands en was 18 jaar lerares Nederlands op mavo ’t Woolde in Hengelo.
Na haar pensionering pakte Lizzy de studie Culturele Wetenschappen aan de Open Universiteit op. Haar eindscriptie resulteerde uiteindelijk in het boek ‘Freule, fabrikante en feministe. Hermanna Elisabeth Molkenboer-Trip’. Lizzy leverde ook bijdragen aan de Canon van Oldenzaal en het boek ‘Oldenzaal 14 eeuwen geschiedenis’. Bij het onderzoek van Lizzy naar Hermanna bleek dat het archief van textielfabriek Molkenboer grotendeels verloren is gegaan. Via via heeft een groep mensen, onder wie Albert Wiggers, toch nog zoveel (beeld)materiaal weten te achterhalen, dat op 11 oktober een boek over 100 jaar textielfabriek Molkenboer kan worden gepresenteerd. Daarmee is ook op dit vlak de cirkel voor Albert en Lizzy rond.
Na haar pensionering pakte Lizzy, die inmiddels verblijft in woonzorgcentrum De Scholtenhof, ook een andere grote passie op: wandelen. Albert: “Ze studeerde in de winter en ging ’s zomers wandelen. Ze wilde van de Noordkaap tot aan Gibraltar wandelen.” Aanvankelijk ondernam Lizzy de wandeltochten in haar eentje, later wandelden ze ook samen. Zo volbrachten ze samen de bedevaartstocht naar Santiago de Compostela.
Net als 5 jaar geleden greep Albert Wiggers deze week het felicitatiebezoek van burgemeester Patrick Welman aan om zijn passie voor en zorg om het behoud van cultureel erfgoed in Oldenzaal te uiten. Vijf jaar geleden wees Albert de burgemeester op een groot mozaïek van kunstenaar Jan Schoenaker, dat in het stadhuis in het ongerede was geraakt. Burgemeester Welman zorgde er toen persoonlijk voor dat het mozaïek in ere werd hersteld in de hal van het stadhuis.
Ditmaal bepleitte Albert een gedegen opleiding voor stadsgidsen, die de rijke historie van Oldenzaal voor het publiek moeten ontsluiten. Daarnaast vroeg hij de burgemeester zich sterk te maken voor een tentoonstellingsruimte in museum Het Palthe Huis. Waar dan als eerste alle werk van Jan Schoenaker, dat nu nog ‘zoek’ is, zou moeten worden tentoongesteld…