Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese Jennyca (20) mag een jaar lang de stem van jongeren vertolken in Nationale Jeugdraad

Bestuurs Nationale Jeugdraad gemaakt door Wilke Geurds Jennyca Herik
Jennyca Herik (rechts) uit Enschede is toegetreden tot het bestuur van de Nationale Jeugdraad, met daarin ook Jord Wennekink (midden) uit Borne.
Beeld: NJR/Wilke Geurds

Meer inspraak voor jongeren en de stem van de jeugd serieus nemen. Dat zijn twee van de belangrijkste doelen van de Nationale Jeugdraad. En dat gezelschap krijgt het komende jaar een Twents tintje. Behalve Jord Wennekink (20) uit Borne is ook de 20-jarige Jennyca Herik uit Enschede namelijk verkozen tot bestuurslid.

Een onbekende in de bestuurswereld is Jennyca niet, ondanks haar nog jonge leeftijd. Tijdens haar opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener aan het ROC van Twente had ze al een positie in de leerlingenraad en ook in de jongerenraad van haar woonplaats Enschede (#Jong053praatmee) was ze actief. "Die ervaringen maken het dat er bij mij interesse is om jongeren te vertegenwoordigen."

Van lokaal naar landelijk

Door haar betrokkenheid bij de jongerenraad in Enschede kwam Jennyca in contact met provinciale en landelijke initiatieven met hetzelfde doel. Het Local Collective bijvoorbeeld, dat vertegenwoordigers van jongerenraden uit het hele land samenbrengt voor het uitwisselen van kennis en ideeën.

Assiatou Diallo en Anas Kjidaâ
Lees ook
Lukt het nu wél om Enschede jongeren bij politiek te betrekken? #JONG053praatmee bestaat een jaar en wil verder

Ze besloot zich aan te melden voor de Nationale Jeugdraad. "Dat is het grootste jongerennetwerk van Nederland", legt Jennyca uit. En met succes: ze is komend jaar lid van het bestuur. Als jongere met interesse in de politiek en voor de mening van haar leeftijdsgenoten is Jennyca daar natuurlijk aan het goede adres. "De Nationale Jeugdraad wil ervoor zorgen dat jongeren zich thuis voelen waar ze wonen. En dat kan dus om allerlei thema's gaan."

Vinkje op de checklist

Het niet kunnen vinden van een betaalbare woning is een van de belangrijke thema's waarmee jongeren nu te maken hebben. Maar het gaat ook over het serieus nemen van de stem van jongeren. Binnen de Nationale Jeugdraad is 'lokale inspraak' de portefeuille van Jennyca Herik. Ze wil voorkomen dat de mening van jongeren wordt gezien als 'het vinkje op de checklist'.

“We zien bijvoorbeeld dat er veel vanuit de Randstad wordt gedacht, maar ik wil laten zien dat het niet uitmaakt waar je woont”

"Ik ga me inzetten om de stem van jongeren decentraal, dus in de gemeente, het waterschap of de regio, beter te laten vertegenwoordigen." Dit kan volgens Jennyca op kleinschalig niveau, zoals het organiseren van een sponsoractie, tot jongeren die willen meepraten aan de bestuurstafels. "We zien bijvoorbeeld dat er veel vanuit de Randstad wordt gedacht, maar ik wil laten zien dat het niet uitmaakt waar je woont."

Kloof verkleinen

Het lidmaatschap van het bestuur van de Nationale Jeugdraad duurt in principe een jaar. En in dat jaar wil Jennyca zich volledig focussen op haar nieuwe taak. "Ik heb mijn bijbaantje opgezegd en heb een tussenjaar genomen in mijn studie", vertelt ze. Het komende jaar staat dus in het teken van het aangaan van gesprekken in het hele land. "Zo hoop ik mee te helpen om de kloof tussen besluitvorming en jongeren wat kleiner te maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.