Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jip (25) is de nieuwe stadsecoloog van Enschede: ‘Ik heb een grote passie voor vogels’

Jip van Linschooten is pas 25 jaar, maar weet alles over planten en dieren. De kersverse stadsecoloog van Enschede neemt het stokje over van Bart ter Beek. Als stadsecoloog draagt hij bij aan een groene, klimaatbestendig en gezonde inrichting van de stad. Maar wat doet een stadsecoloog eigenlijk allemaal?

De gemeente Enschede wil meer groen en daarmee meer biodiversiteit in de stad. Dat betekent verschillende bomen, planten, struiken en diersoorten. Omdat de grond voor zestig procent in het bezit is van particulieren en bedrijven, wil Enschede haar inwoners activeren om de tuin te vergroenen en bedrijven stimuleren om bijvoorbeeld groene daken aan te leggen. De bedoeling is om van Enschede ‘één groot park’ te maken. Het is de stadsecoloog die de brug slaat tussen het beleid van de gemeente en de vragen van de inwoner.

“Hoe ziet een dag van een stadsecoloog eruit?”

“Mijn dag bestaat voornamelijk uit het bekijken van zaken: adviezen geven of het toetsen van een gebied bijvoorbeeld. Daarnaast kan ik opgebeld worden door inwoners, bedrijven of door een lid van een natuurorganisatie. Als zij vragen hebben over het vergroenen van de tuin, buurt of een bedrijfspand, dan kan ik daar advies over geven. Verder denk ik mee met collega’s en met natuurprojecten die gemeentebreed lopen. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met een ambitieplan voor het groen in de stad, waarbij ik mijn visie opgeef.”

“Wat is dat ambitieplan precies?”

“We zijn bezig met een soort managementplan, waarbij we de populatie van bepaalde - vooral ook beschermde - diersoorten in kaart brengen in de stad. Denk bijvoorbeeld aan vleermuizen of gierzwaluwen. Dat is ideaal voor inwoners, want als zij bijvoorbeeld hun huis willen isoleren - en er bestaat een kans dat er vleermuizen in de gevels wonen - dan hoeven ze geen ecologisch onderzoek aan te vragen. Dat onderzoek is dan al gedaan door de gemeente, wat het proces veel efficiënter maakt.”

“Wat vind jij zelf belangrijk, wat betreft ecologie?”

“Ik heb een grote passie voor vogels, dat inspireert mij en maakt me enthousiast, als vogels het goed doen in een stad. De huismuspopulatie bijvoorbeeld, die is de afgelopen 50 jaar enorm gedaald. Die groep vogels zou ik graag willen stimuleren, of in ieder geval minder achteruit zien gaan. Verder denk ik graag mee over hoe we gemeentegebouwen kunnen gebruiken om kansen te creëren voor de natuur. “

“Waar komt jouw passie voor de natuur vandaan?”

“Als kind vond ik het nog wel eens moeilijk om op te letten in de les. Dan zat ik naar buiten te kijken, naar hoe een merel op zoek was naar voedsel bijvoorbeeld. Daar haalde ik veel plezier uit. Toen het tijd werd om een studiekeuze te gaan maken, wilde ik eerst geschiedenis gaan studeren. Tot ik erachter kwam dat je eigenlijk alleen maar leraar kan worden met die opleiding. Ik ben nagegaan wat ik nou echt leuk vond en zo kwam ik uit op de natuur en dan specifiek vogels, wat ik dus van jongs af aan al interessant vond. Ik wilde niet in het lab zitten, dus ben ik de studie toegepaste biologie gaan volgen. Daar heb ik me gespecialiseerd in ecologie.”

“Enschede wordt steeds groener, wordt dat doorgezet?”

“Dat is zeker iets wat we willen doorzetten. Om parken die aanwezig zijn met elkaar te verbinden. Ook willen we inwoners stimuleren om hun tuin te vergroenen, door letterlijk tegels te wippen. Een belangrijk speerpunt is ook de ‘verwildering’. Vroeger moest alles strak gemaaid worden, nu mag het ruiger zijn. Dat trekt meer insecten aan, wat resulteert in biodiversiteit.”

“Waarom is biodiversiteit belangrijk voor een stad?”

“Biodiversiteit creëert meer variatie, dat trekt verschillende soorten planten en insecten aan, die vervolgens weer allerlei vogels aantrekken. Het houdt het ecosysteem in balans en maakt het weerbaar. Als je alleen gras hebt en weinig variantie in bomen, dan raak je soorten kwijt.”

“Helpt een weerbaar ecosysteem ook tegen klimaatverandering?”

“De klimaatverandering zorgt voor hogere temperaturen en meer neerslag in kortere tijd. Groen kan daar aan bijdragen. Het zorgt voor verkoeling. In de zomer kan het in de stad tot tien graden warmen worden dan in in het buitengebied, daarom is het belangrijk om groen te realiseren in de stad. Dat zorgt voor verkoeling. In de winterperiode kan dat groen meer water opslaan, waardoor er minder wateroverlast is. Daarom is het belangrijk om een stad te vergroenen.”

“Welke tips heb jij voor mensen die hun tuin willen vergroenen?”

“Allereerst zou ik beginnen om tegels uit de tuin te halen en te vervangen met gras. Als je een stapje verder wil gaan kun je heggen, bomen, struiken en bloemen planten. En het liefst Inheemse soorten, dus soorten die voorkomen in Europa. Bomen zorgen voor verkoeling in de tuin en slaan water op. Ook kun je dierenpopulaties stimuleren. Het gaat bijvoorbeeld niet zo goed met de egel in de stad. Kijk of je schuilplaatsen in je tuin kunt creëren, door middel van struikjes of heggetjes. En als je nog meer tips wil, dan kun je natuurlijk contact opnemen met mij!”

Karin Vaneker 2 Ernst Bergboer
Lees ook
Bomencoalitie: het gaat niet goed met de bomen in Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.