Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van 'Hippe Markt' naar 'Boeskool is Lös': Oldenzaal viert jaarlijks zomerfeest

Wat in 1971 ontstond als kleine braderie onder de noemer ‘de Hippe Markt’, is tegenwoordig een groots zomerfeest genaamd ‘Boeskool is Lös’. Aankomende week begint de 52ste editie van het jaarlijkse evenement in Oldenzaal. Volgens voorzitter Rob van der Aa wordt het zomerfeest steeds een stukje groter. "Dat is niet eens per se ons doel. Het is belangrijker dat bezoekers een mooie tijd hebben."

Het Oldenzaalse stadsfeest ontstond in de jaren zeventig als kleine braderie. "In de zomer was het komkommertijd", legt voorzitter Rob van der Aa uit. "Mensen wilden in die tijd wat leuks organiseren en reuring creëren. De braderie die ondernemers in 1971 bedachten werd de Hippe Markt genoemd."

De Boeskool is Lös

Wanneer de titel van het evenement precies veranderde, is niet bekend bij de voorzitter. Maar op de vraag waar de huidige naam zijn oorsprong vandaan heeft, kan Van der Aa wel antwoord geven. "Het verhaal gaat dat iemand ooit tijdens een bestuursvergadering naar de wc moest, een kwartier lang wegbleef, en terugkwam met de woorden 'De Boeskool is Lös'", vertelt hij lachend.

Feest voor iedereen

Niet alleen in de zomer verandert Oldenzaal in de zogenoemde 'Boeskoolstad', maar ook tijdens carnaval krijgt de stad deze naam. Desondanks is volgens Van der Aa het zomerfeest toch echt het feestje van het jaar. "Boeskool is Lös is voor iedereen: jong, oud, Oldenzalers, mensen uit de regio, vakantievierders. Veel oud-Oldenzalers komen speciaal voor deze week terug naar hun roots. Het verbindt mensen en er is geen onderscheid in leeftijden of culturen."

icon_main_info_white_glyph

Programma

De Boeskool is Lös begint dinsdagavond 20 augustus en wordt afgesloten op zondagmiddag 25 augustus. Iedere dag kunnen bezoekers genieten van muziek, marktjes, lekker eten, kunst, activiteiten en vooral veel livemuziek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.