Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Bouwen, bouwen, bouwen: in Enter wordt een nieuwe houten woonwijk uit de grond gestampt

24082023 Enter Houtdorp NEW generation meiden aan het timmeren
Beeld: Twente FM

De vrijwilligers van NEW Generation staan in de startblokken. Zo’n 340 kinderen zoeken dit weekend hamers en handzagen bij elkaar. Want maandag 19 augustus, om 13.00 uur, is het zover, vertelt Kenneth Rikkert in de ochtendshow van Twente wordt Wakker. Die middag start de tiende editie van het NEW Generation houtdorp in Enter.

De animo van de basisschooljeugd om mee te bouwen aan een dorp van hout is ook dit jaar groot. “De kinderen vormen zelf een bouwgroepje, en bedenken een naam voor de hut.” Hamer en handzaag nemen de deelnemers zelf mee, voor spijkers en hout wordt gezorgd.

Audiofragment
Spijkers en hout genoeg voor Houtdorp Enter 2024 | Kenneth Rikkert
NEW Generation organiseert opnieuw het Houtdorp in Enter

Vrachtwagenladingen hout

Een paar houten planken zijn voor zoveel bouwteams niet voldoende. “Gelukkig hebben we in Enter veel ondernemers die ons de pallets bewaren en die halen we dan met vrachtwagens op. Via andere connecties hebben we een aantal houtzagerijen in en om Twente, die voor ons hout bewaren. Dat hout wordt ook door ons opgehaald”, vertelt Rikkert.

“Je doet iets voor de kinderen in Enter en het is heel gaaf om daaraan mee te werken”

Veilig en stabiel

Het houtdorp duurt tot vrijdagmorgen. Gebouwd wordt er tot en met donderdagmiddag. Om de bouwwerken zo veilig mogelijk te houden is er een technische commissie in het leven geroepen. “Als de kinderen naar huis zijn tussen de middag en ’s middags om vier uur, lopen we een rondje over het terrein. Als we zien dat er ergens nog iets mankeert vliegen we met vijf, zes man de hut in en zorgen we dat die veilig en stabiel is.”

Playbackshow

Een kleine 60 vrijwilligers zorgen voor een goed verloop van de timmerdagen, zorgen ervoor dat er geen hoogbouw verrijst op het bouwterrein en stellen een programma samen. “Dinsdagavond is er een kijkavond voor alle ouders en verzorgers. Op donderdagavond is er natuurlijk de traditionele playbackshow waar half Enter op af komt”, aldus Rikkert. “En als het donderdagnacht droog blijft, mogen de kinderen vanaf groep 5 blijven slapen. Dan krijgen ze vrijdagochtend een ontbijt, en na het ontbijt gaan ze naar huis.” En dan zit ook dit tiende houtdorp er weer op.

Gezellig en gemoedelijk

Voor de vrijwilligers overigens niet; die schonen het terrein eerst helemaal op.
Een hele week in touw, en dan zijn de voorbereidingen nog niet meegerekend: waarom doe je dat? De gezelligheid, zegt Rikkert. “Het gemoedelijke gevoel. De hele sfeer. Je doet iets voor de kinderen in Enter en het is heel gaaf om daaraan mee te werken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.