Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nachttrein naar Oostenrijk rijdt vanaf eind dit jaar door Hengelo (en mogelijk blijft dat zo)

20240817 Nightjet
De Nightjet.
Beeld: ÖBB/Nightjet

Vanwege een overbelast spoor in het Roergebied rijdt de Nightjet in de nieuwe Europese dienstregeling via Twente naar Oostenrijk. De nachttrein tussen Amsterdam en Wenen/Innsbruck, een dagelijkse verbinding, gaat vanaf 15 december bij Hengelo de grens over in plaats van bij Arnhem. Of er ook een tussenstop inzit is sterk de vraag; waarschijnlijk rijdt de internationale trein Hengelo voorbij. Hoewel het om een tijdelijke omleiding gaat, lijkt de NS vanaf 2026 een extra nachttrein met Oostenrijk via Hengelo tot stand te willen brengen.

In november begint de Deutsche Bahn met grootschalige werkzaamheden aan het spoor tussen Emmerich en Oberhausen. Omdat die werkzaamheden naar verwachting 80 weken in beslag nemen, wordt een deel van het treinverkeer langdurig omgeleid. Dat geldt onder meer voor de Nightjet.

Drukte op Duits spoor

Sinds 2021 rijdt er dagelijks een nachttrein van Amsterdam naar Wenen/Innsbruck. Elke avond vertrekt de Nightjet vanaf Amsterdam Centraal, met tussenstops in onder meer Arnhem richting Nürnberg in Duitsland. Daar worden treinstellen samengevoegd met de Nightjet vanuit Hamburg en gaat de reis verder naar Wenen óf Innsbruck.

Omdat het internationale treinverkeer over het zuiden van Nederland al behoorlijk onder druk staat door de Duitse infrastructuur, kiezen de NS en de Oostenrijkse treinorganisatie ÖBB voor een tijdelijke route via onder meer Deventer, Bad Bentheim en Münster. Tegen de treinwebsite Treinreiziger.nl zegt een woordvoerder van de ÖBB dat momenteel al zo'n 15 procent van de Nightjet-treinen met een (forse) vertraging van meer dan een uur op de plek van bestemming arriveert. De 'rustigere' route over de grens bij Hengelo is daarmee een aantrekkelijk alternatief.

Geen tussenstop in Hengelo

Mogelijk blijft het overigens niet bij een tijdelijke omleiding voor de Nightjet. Uit een aanmelding bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat NS plannen heeft om vanaf 14 december 2025 een extra nachttrein wil laten rijden naar Oostenrijk. De bedoeling is dat de Nightjet vanaf dan niet meer wordt gesplitst in Nürnberg.

In dat geval vertrekt er elke dag een nachttrein van Amsterdam Centraal via Arnhem naar Innsbruck, maar gaat er daarnaast ook een nachttrein via Deventer (en Bad Bentheim) naar Wenen. Opstappen in Hengelo zit er volgens de aanmelding bij de ACM niet in. Volgens een indicatieve dienstregeling zal de nachttrein naar Wenen rond 20.55 uur het centraal station van Hengelo voorbijrazen.

NJ Wenen2026 vb dienstregeling
De indicatieve dienstregeling van de nieuwe nachttrein naar Wenen.
Beeld: NS/ACM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.