Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stedelijk Lyceum Zuid in Enschede wacht grote verbouwing, Kottenpark in de wachtkamer

20240818 Stedelijk Lyceum Zuid Google Maps
Het Stedelijk Lyceum College Zuid is gevestigd aan de Tiemeister.
Beeld: GoogleMaps

Het Stedelijk Lyceum gaat met voorrang College Zuid in Enschede grondig verbouwen. Aanvankelijk zou het schoolbestuur ook de locatie Kottenpark gaan aanpakken, maar die verbouwing is verschoven naar de periode na 2030. Het is de bedoeling dat bij de verbouwing van het gebouw van College Zuid, aan de Tiemeister, ruimte wordt gemaakt voor een verhuizing van de ISK (Internationale Schakelklassen).

De komende jaren staat er veel te gebeuren in het Enschedese onderwijslandschap. De meeste scholen, zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs, hebben behoefte aan nieuwe of vernieuwde huisvesting omdat de huidige gebouwen verouderd zijn. De rekening gaat grotendeels naar de gemeente, maar die heeft niet genoeg geld om heel veel nieuwe scholen tegelijk te bekostigen. Er moet dus in overleg met schoolbesturen een planning worden gemaakt en die kijkt zelfs vooruit tot het jaar 2055.

Vele miljoenen

Hoe groot de (financiële) opgave van een vernieuwd schoolgebouw is, blijkt wel uit de voorbeelden van Bonhoeffer College Van der Waalslaan of de verhuizing van vrijeschool De Noorderkroon naar Stadsveld. Hoewel het hier nog niet eens om nieuwbouw gaat, maar om een grondige verbouwing, lopen de kosten in de miljoenen. Bij de basisschool, die van Twekkelerveld naar de Elferinksweg is verhuisd, gaat het nog om 2,6 miljoen euro. Aan de Van der Waalslaan gaat het om meer dan 23 miljoen euro.

Ook Het Stedelijk Lyceum heeft scholen die wel een verbouwing kunnen gebruiken. De locatie Innova heeft net het verbouwde kantoor van Stadsdeel Oost betrokken, maar ook de locaties Zuid (Tiemeister) en Kottenpark (Lyceumlaan) kunnen wel een opwaardering gebruiken. Er lijkt de eerstvolgende jaren echter maar ruimte voor één van deze verbouwingen.

Buitenschil verduurzamen

In het geval van Zuid wil Het Stedelijk Lyceum de buitenschil verduurzamen. Er doet zich op dit moment een goede kans voor om aanspraak te maken op een duurzaamheidssubsidie van het Rijk. Dat betekent dat de verduurzaming - vooruitlopend op een grote verbouwing - al wel op korte termijn moet beginnen, terwijl de gemeente Enschede pas in de periode 2026-2030 geld beschikbaar heeft.

20230906 Noorderkroon basisschool Elferinksweg na verbouwing gemeente Enschede
Lees ook
Enschede wil geen nieuwe gebouwen neerzetten voor basisscholen met minder dan 137 leerlingen

Het schoolbestuur gaat daarom de kosten 'voorfinancieren'. Dat betekent dat zodra er de komende jaren genoeg budget is, het gemeentelijke aandeel terug wordt gestort op de rekening van Het Stedelijk. Exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar in de huisvestingsplannen van de gemeente - die al een paar jaar oud zijn - wordt geschat dat er voor de totale verbouwing 13,5 miljoen euro nodig is.

ISK gaat verhuizen

De verbouwing van College Zuid brengt wel consequenties met zich mee. Het college van B&W heeft met Het Stedelijk Lyceum afgesproken dat de Internationale Schakelklassen ook aan de Tiemeister gehuisvest moeten worden. De school, waar buitenlandse leerlingen extra ondersteuning krijgen in de Nederlandse taal, is nu gevestigd aan het Mekkelholtspad.

De gemeente wil dat Het Stedelijk het gebouw van de ISK teruggeeft, zodra de verbouwing van Zuid is afgerond. Een verhuizing van de ISK stond eigenlijk over tien jaar gepland. Het bijbehorende budget wordt daarom 'geruild' met het geld dat gereserveerd zou worden voor een verbouwing van de locatie Kottenpark. Concreet betekent dit dat het gebouw van Kottenpark pas na 2030 verbouwd kan worden, terwijl dat aanvankelijk voor de komende jaren was voorzien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.