Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tientallen klanten kunnen fluiten naar hun geld na faillissement zonnepanelenbedrijf uit Enschede

20240818 Zonnepanelen Pixabay
Beeld: Pixabay

Het faillissement van zusterbedrijven Vera Solar en Solar Oost laat tientallen klanten duizenden euro's lichter, maar zonder zonnepanelen achter. De kans is nihil dat klanten hun geld terugkrijgen, gezien de enorme schuldenlast van de Enschedese bedrijven die vorige maand door rechtbank failliet werden verklaard. De schuldeisers vorderen in totaal ruim 1,8 miljoen euro terug, blijkt uit een eerste verslag van curator Gerrit Beekman.

Vanuit een kantoor in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Wethouder Beversstraat 185 handelden DMA B.V. en DLL B.V. onder de namen Vera Solar en Solar Oost in zonnepanelen. In feite kwam het erop neer dat de bedrijven als een tussenpersoon of bemiddelaar fungeerden. Ze sloten contracten met klanten voor het plaatsen van zonnepanelen, maar huurden andere bedrijven in om de panelen daadwerkelijk te installeren.

Na betaling bleef het stil

En dat ging de afgelopen maanden flink mis. Installatiebedrijven, die zelf ook nog openstaande facturen hadden, voerden alleen nog werkzaamheden uit als Vera Solar of Solar Oost de gehele rekening hadden betaald. De uitvoering liep dus vast. Ondertussen lieten de bedrijven nieuwe klanten wel aanbetalingen doen of leningen afsluiten via het Nationaal Warmtefonds.

Uit reacties in een Facebookgroep die gedupeerden zijn gestart, blijkt dat de communicatie met de zonnepanelenleveranciers wazig werd zodra er betaald was. Afspraken voor de installatie werden kort voor het betreffende moment afgebeld, met als reden dat er bijvoorbeeld geen levering was ontvangen of omdat er een overlijden zou zijn in de familie van de monteur.

Lening via Warmtefonds

Na het faillissement van beide B.V.'s en de overkoepelende Daloca Holding (dat overigens geen contracten afsloot) wordt duidelijk hoe groot het spoor van vernieling is. Er hebben zich tot nu toe 75 schuldeisers gemeld, waaronder 56 particulieren. Volgens Oost Nieuws gaat het bij de meeste particulieren om bedragen van minstens tien mille.

In een deel van de gevallen is er een lening tegen gunstige voorwaarden via het Nationaal Warmtefonds verkocht. Maar nadat het fonds het geld aan Vera Solar/Solar Oost had overgemaakt, bleef het stil. Deze mensen zitten met dubbele lasten: zij moeten nog jarenlang een lening aan het Warmtefonds aflossen, maar zitten ook nog met hun energielasten. De kans is klein dat gedupeerden hun geld terug zien: de Belastingdienst gaat voor en heeft een claim van meer dan 440.000 euro. Zeker een van de gedupeerden zegt aangifte te hebben gedaan van faillissementsfraude.

Installateur ook in moeilijkheden

De eigenaar van de zonnepanelenbedrijven bezat via zijn Daloca Holding 25 procent van de aandelen in het bedrijf Groen Klimaat B.V. Dat in Almere gevestigde bedrijf werd ook ingehuurd voor de installatie van zonnepanelen bij klanten van Vera Solar en Solar Oost. Volgens het faillissementsverslag van de curator zou Groen Klimaat door het uitblijven van betalingen ook in de problemen zijn geraakt en haar activiteiten hebben moeten staken/afschalen. De website van het bedrijf lijkt al uit de lucht.

20230720 Jan Duurzaam Enschede Wethouder Beversstraat Wilco Louwes
Lees ook
90 klanten van Jan Duurzaam met lege handen, failliet bedrijf uit Enschede maakt doorstart

Als reden voor het faillissement heeft de eigenaar van Vera Solar/Solar Oost bij de curator verklaard dat hij wegens 'gezondheidsredenen' van plan was om zijn B.V.'s te verkopen. De aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling en de komst van de terugleverheffing door energieleveranciers zouden de vraag naar zonnepanelen hebben doen kelderen en potentiële overnamekandidaten voor het bedrijf doen afhaken.

Nieuw bedrijf begonnen

Uit onderzoek van Oost Nieuws blijkt dat de eigenaar van Vera Solar/Solar Oost in het verleden vaker failliet is gegaan. Dat was in 2012 met zijn kredietbemiddelingsbureaus Nova Pecunia, Leenkamer.nl en Nofis, die werkten vanuit een bedrijfsverzamelgebouw in Enschede. Ook blijkt hij eerder dit jaar, nog voordat zijn zonnepanelenbedrijven omvielen, een nieuw bedrijf in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te hebben ingeschreven. Dit bedrijf, Groen Domein is gevestigd in de kantoren in de Grolsch Veste.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.