Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgemeester mag Enschedese moeder niet zomaar uit huis zetten van rechter, zelfs niet na vondst harddrugs

20231129 Drugspand verzegeld drugshandel drugs Enschede Europalaan
Foto ter illustratie
Beeld: News United/Dennis Bakker

De rechtbank in Zwolle heeft burgemeester Roelof Bleker deze week teruggefloten in zijn besluit om een huurwoning in Enschede tijdelijk op slot te gooien. De woning van corporatie De Woonplaats is in juli op last van de burgemeester voor drie maanden gesloten, omdat er eerder dit jaar een handelshoeveelheid harddrugs is gevonden. De bewoonster, een vrouw met twee minderjarige kinderen, dreigt daardoor op straat te staan. In het belang van die kinderen oordeelt de bestuursrechter in een spoedzaak dat de burgemeester zijn besluit beter moet onderbouwen.

Tijdens een doorzoeking op 29 februari werd in de woning - waarvan de straatnaam in de uitspraak niet wordt gedeeld - een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen. Dat wil zeggen: op het moment dat politieagenten in de woning waren, probeerde de (ex-)partner van de vrouw er met een rugzak tussenuit te knijpen. In de rugzak werd een zak met 1136 XTC-tabletten en 105,48 gram cocaïne aangetroffen, maar ook een weegschaaltje en een mes met daarop een witte substantie.

Vijfduizend euro aan bankbiljetten

Bij een verdere doorzoeking van de woning vonden agenten nog eens een kleine 5 gram cocaïne in een schoudertas en meer dan vijfduizend euro aan bankbiljetten verstopt in een kussensloop onder het tapijt. De man is daarop aangehouden. De bewoonster was op het moment van de doorzoeking niet thuis en is op een later moment aangehouden.

Het sluiten van overlastgevende woningen of andere gebouwen is een bevoegdheid van een burgemeester. Als het gaat om drugspanden hanteert Roelof Bleker in Enschede een lik-op-stukbeleid. Vorig jaar werden tien panden in Enschede op slot gegooid vanwege een overtreding van de Opiumwet (aanwezigheid van drugs), in 2022 waren dat dertien panden.

Anonieme meldingen

Ook in deze zaak concludeerde de burgemeester, weliswaar vier maanden na de daadwerkelijke drugsvondst, dat de woning verzegeld moest worden. In zijn besluit heeft hij meegenomen dat er vorig jaar via Meld Misdaad Anoniem zes keer drugsoverlast is gemeld door buurtbewoners. Er zou zijn gedeald vanuit de woning en vanuit de auto.

20231129 Drugspand verzegeld drugshandel drugs Enschede Europalaan
Lees ook
Woning in Enschedese wijk Mekkelholt gesloten na drugshandel

Voor een huurder betekent de sluiting in feite een uithuiszetting. Bij een overtreding van de Opiumwet staat de betreffende huurder bij Enschedese woningcorporaties op een zwarte lijst, waardoor een nieuwe huurwoning vinden de eerste twee jaar niet mogelijk is. Nadat het bezwaar van de bewoonster tegen de sluiting is afgewezen, ging ze in beroep bij de rechtbank.

Gevolgen voor kinderen

Volgens de vrouw zelf is er van drugsoverlast geen sprake meer. Ze krijgt hulp van instanties en wil haar (ex-)partner niet meer in haar huis hebben, maar dat blijkt in de praktijk nog lastig. Hoewel ze zelf bij familie in de Randstad terecht kan, vreest ze dat uithuisplaatsing grote gevolgen heeft voor (de sociale contacten van) haar minderjarige kinderen.

20240302 Growshop Kerkstraat Glanerbrug Google Maps
Lees ook
Burgemeester sluit derde pand in week tijd: growshop in Glanerbrug moet een jaar op slot

De bestuursrechter oordeelt nu dat de burgemeester te snel heeft geoordeeld. De meldingen van drugsoverlast zijn van vorig jaar. Bovendien vindt hij dat Bleker beter zou moeten afwegen of de sociale gevolgen voor de minderjarige kinderen niet zwaarder wegen dan het belang van het op slot gooien van de woning.

Er moet dus een nieuw besluit worden genomen op het bezwaar van de bewoonster tegen haar uithuiszetting. Tot zes weken ná zo'n nieuw besluit mag ze in de woning blijven. Volgens de rechter is daarmee niet met zekerheid gezegd dat de vrouw en haar kinderen in het huis kunnen blijven wonen, maar is dat op voorhand ook niet uit te sluiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.