Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voor iets meer dan een miljoen is-ie van jou; de Hengelose bioscoop gaat in de verkoop

240819 bioscoop hengelo cinema 3 FRANKLIN VELDHUIS
Voor iets meer dan een miljoen euro kun je eigenaar worden van de Hengelose bioscoop.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1twente

Voor iets meer dan een miljoen euro kun je eigenaar worden van de Hengelose bioscoop. Het bedrijf Movie Unlimited Bioscopen heeft drie vestigingen en wil het Hengelose filiaal nu van de hand doen 'vanwege de leeftijd van een van de compagnons'. Dat vertelt makelaar Youri Dumont van VDW Horecamakelaars. "Of het een bioscoop moet blijven? Dat ligt wel voor de hand gezien het huidige bestemmingsplan en de nieuwe inventaris, maar in principe is alles mogelijk."

Vijf jaar geleden kwam de bioscoop in handen van Movie Unlimited Bioscopen. Dat bedrijf deed eind vorig jaar al de bioscoop in Zevenaar van de hand en houdt na verkoop van 'Hengelo' alleen nog bioscopen over in Almelo en Kampen. Volgens de makelaar spelen de momenteel matige bioscoopbezoekcijfers geen rol bij dit besluit: "Het is landelijk een slecht bioscoopjaar, maar dat heeft aanwijsbare redenen. Met een EK voetbal en Olympische spelen op tv en het uitblijven van kaskrakers wordt 2024 een bioscoopjaar om snel te vergeten." Dat uitblijven van kaskrakers is volgens Dumont mede een gevolg van de staking van Amerikaanse scenarioschrijvers vorig jaar.

“Vlak na de zomer is het een prima tijd om een bioscoop te kopen”

Overigens zitten de bezoekcijfers van Nederlandse bioscopen de laatste decennia juist in de lift. Waar begin jaren negentig van de vorige eeuw mensen jaarlijks minder dan 15 miljoen keer naar de film gingen, was dat in 2019 gestegen tot liefst 38 miljoen keer per jaar. Door corona stortte de markt in tot op het niveau van begin jaren negentig, maar in 2023 zat het aantal bezoekers op jaarbasis alweer boven de 30 miljoen.

'Alles is vernieuwd'

Volgens makelaar Youp Dumont is er dus nog altijd een markt voor commerciële filmhuizen: "Het mooie in Hengelo is dat de afgelopen vijf jaar alles vernieuwd is: de stoffering van de vijf zalen, de projectoren en de geluidsinstallatie. Daarom ligt het voor de hand dat hier ook straks weer een bioscoop gevestigd zal worden. Maar uiteindelijk is dat aan de koper en of de gemeente wil meewerken aan een bestemmingsplanwijziging."

Lees verder onder de afbeelding.


240819 bios bezoek CBS
Beeld: CBS e.a.

Die koper krijgt een pand uit 2003 in zijn of haar bezit ter grootte van 2.112 vierkante meter. De vraagprijs bedraagt 1.195.000 euro (kosten koper). Overigens is er sprake van erfpacht, aangezien de grond eigendom is en blijft van de gemeente Hengelo. Behalve een bioscoopdeel heeft het pand ook een restaurantgedeelte en een indoor jeu-de-boulesbaan met bar.

Bouwput

Uiteraard is de makelaar ervan op de hoogte dat er binnen nu en enkele jaren ingrijpend gebouwd gaat worden aan de overkant van het straatje: "Dat zal in het begin enige overlast gaan opleveren, maar daarna zal de bioscoop alleen maar voordeel gaan ondervinden van de nieuwe bewoners en de reuring die dat met zich meebrengt."

240315 Impressie achter VD locatievanaf Marskant K
Lees ook
Eindelijk is het zeker: er komen 150 nieuwe woningen op en achter V&D-locatie Hengelo

Het is nog onduidelijk hoelang de bioscoop geopend blijft, vertelt de makelaar. "Dat ligt helemaal aan hoe de gesprekken met eventuele aspirant-kopers gaan verlopen. Het kan ook best zo zijn dat een en ander binnen een paar maand beklonken is en dat de bezoekers weinig merken van de overname. Zo vlak na de zomer is het een prima tijd om een bioscoop te kopen. Vanaf september trekt het bioscoopbezoek altijd weer aan na de relatief rustige zomermaanden."

240819 bioscoop hengelo cinema 4 FRANKLIN VELDHUIS
In het pand is ook een vestiging van BoulesBitesBar gevestigd.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.