Verkeer
Stuur appje
Zoek

Amir was profvoetballer in Iran en runt nu het eerste Perzische restaurant van Hengelo

Foto king of persian 1twente 1
Amir Banan: “In Iran hoort goed eten bij het leven.”
Beeld: 1Twente

Een Perzisch restaurant in Hengelo, dat was er tot voor kort nog niet, maar afgelopen juni kwam daar verandering in. Aan de Nieuwstraat in de Hengelose binnenstad is King of Persian gevestigd. “In Iran hoort goed eten bij het leven”, zegt eigenaar Amir Banan.

In de entree een kast met flessen wijn en boeken van Perzische dichters; het is een sfeervol ingerichte zaak aan de Nieuwstraat 45 in Hengelo, waar voorheen Café De Nar gevestigd was. Amir Banan (55) is blij: “Het is een mooie plek in een goede straat en ik heb zelfs ruimte voor een klein terrasje.” Hij runt het restaurant grotendeels alleen. “Ik sta zelf in de keuken en ik doe ook zelf de bediening. Als het heel erg druk is, dan helpen de kinderen mij.”

Eerste in Oost-Nederland

King of Persian is het eerste restaurant in zijn soort in Twente. In andere delen van Nederland zijn Perzische eetgelegenheden al wat meer ingeburgerd. “In steden als Den Haag en Amsterdam heb je al langer Perzische restaurants. Ook in Duitsland zijn ze al langer bekend met Iraanse gerechten. Steden als Hamburg en Berlijn hebben talloze restaurants.”

“Het eten is gezond en zit vol vitamines en proteïnen. Veel gerechten zijn ook gemakkelijk vegetarisch te maken.”

Het bestieren van een restaurant is voor de Hengeloër niet nieuw: in Amsterdam heeft hij ook een tijd een Perzisch restaurant gehad. Nu is zijn woonplaats aan de beurt: “Ik woon al heel lang in Hengelo en mijn familie is hier ook, daarom is het fijn om in Hengelo een eigen zaak te hebben.”

Terugkerende gasten

Sinds de opening eind juni weten Hengeloërs zijn restaurant al te vinden: “Veel gasten komen vaker terug. Ze kunnen de Iraanse gerechten zeker waarderen.” Voor een deel van hen is de Perzische keuken nieuw: “De kebab en gegrilde kip kennen ze, maar ze staan ook zeker open voor andere gerechten, zoals stoofpotjes en de verschillende soorten soep.”

icon_main_info_white_glyph

Profvoetballer

Banans roots liggen in Hamedan, een stad en provincie in het noorden van Iran. Zevenentwintig jaar geleden kwam hij naar Nederland. In Iran was hij profvoetballer: “In die tijd had iedere provincie een eigen team en ik speelde op het hoogste niveau voor Hamedan. Op mijn zestiende werd ik geselecteerd voor de selectie.” Hij speelde acht jaar lang op topniveau, niet alleen bij Hamedan, maar ook bij een club in de hoofdstad Teheran.

Iraanse cultuur

De recepten gaan ver terug in de geschiedenis en gaan over van generatie op generatie. “Je leert bijvoorbeeld van je ouders, maar ik heb ook veel geleerd met mijn eerste restaurant. Stapje voor stapje leer de gerechten goed maken.”

Eten is volgens Banan een belangrijk onderdeel van de Iraanse cultuur: “In Iran eet je twee keer op een dag warm. Goed eten hoort bij het leven.”

Lees verder onder de afbeelding.


King of persian hengelo 2 2024 1twente
Beeld: 1Twente

Iran is een groot land met verschillende volken, dat maakt de keuken veelzijdig en uitgebreid. In de gerechten wordt veel gebruik gemaakt van rijst, vlees, groenten en noten. Gedroogde groenten en kruiden vormen de basis voor veel gerechten. Een gerecht dat populair is bij de gasten is fesejan, een stoofpot met walnoten en kip. “Het eten is gezond en zit vol vitamine en proteïne. Heel veel gerechten zijn ook gemakkelijk vegetarisch te maken.”

Nieuw op de kaart

In september komt Banan met een nieuw gerecht op het menu: ashe reshteh, een stevige soep. In Iran erg populair en ideaal voor de winter. "Het klimaat van Iran is heel verschillend. In het noorden heb je alle vier de seizoenen, dus warme zomers, maar ook koude winters. Als het koud is, krijg je meer zin om stevig te eten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.