Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Twents kunststadje Ootmarsum maakt zich op voor invasie van kunstenaars en bezoekers

Kunst in ootmarsum
Beeld: Kunst in Ootmarsum

Zo’n 175 kunstenaars uit binnen- en buitenland presenteren zich komend weekend in het Twentse kunststadje Ootmarsum. Hotels, campings, B&B ’s in de verre omtrek zijn allemaal volgeboekt en de straatjes en terrassen van Ootmarsum vullen zich deze dagen met bezoekers. Kunst in Ootmarsum wordt gehouden op 23, 24 en 25 augustus.

‘Kunst in Duurzaamheid Duurzaamheid in Kunst’ is het thema van deze nieuwste editie. Het zoeken naar een thema begint al een jaar van tevoren. “De commissie bestaat uit een grote groep vrijwilligers die zich daarover buigen. Eenieder kan een voorstel inbrengen en al brainstormend komt er toch altijd wel weer een mooi thema uit onze koker”, zegt bestuurslid John Schulten. Dit jaar is gekozen voor een algemeen thema: “Duurzaamheid is momenteel 'hot'. Het thema kan bijvoorbeeld ook gebaseerd zijn op een bepaalde kunstvorm.”

“We krijgen over de 300 aanmeldingen; dat betekent dat we heel veel kunstenaars moeten teleurstellen”

Selectie maken

Niet alleen het thema is ‘hot’, het evenement zelf is dat ook. De belangstelling voor deelname is groot. “Het is elk jaar moeilijk voor ons als organisatie om een selectie te maken”, aldus Schulten. “We krijgen ver over de 300 aanmeldingen binnen en dat betekent dat we dus heel veel kunstenaars moeten teleurstellen. Hier zitten ook weleens kunstenaars bij die al jaren aanwezig zijn geweest.”

Kinderkunstplein

Nieuw dit jaar is het podium voor de jonge/beginnende kunstenaars in de Kapelstraat en 't Pläske.
En er is aandacht voor kunstenaars in de dop: “Dit jaar hebben we achter de RK kerk ook een Kinderkunstplein ingericht voor de jonkies. Ze kunnen hier zelf kunst maken: schilderen, sieraden maken, en de toegang is gratis.”

Gemêleerd gezelschap

De kunstenaars komen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, België en er komt zelfs een kunstenaar uit Zweden.
Stichting Kunst in Ootmarsum houdt bij de selectie van de kunstenaars ook goed rekening met welke kunstvorm er door de kunstenaar wordt aangeboden zodat er een diversiteit aan kunstvormen gepresenteerd kan worden aan het publiek. “Zo hebben we elk jaar wel een goed gemêleerd gezelschap aan kunstenaars”, stelt Schulten. “We krijgen van de kunstenaars ook berichten door dat het in Ootmarsum altijd plezierig is om te komen en dat ze vinden dat het goed georganiseerd is. Voor ons natuurlijk een behoorlijke pluim!”

Bezoekersaantal

Hoeveel bezoekers er jaarlijks naar dit evenement komen is moeilijk in te schatten. Accommodaties in en rond Ootmarsum zijn volgeboekt, Ootmarsum zelf is eveneens vol met mensen die geïnteresseerd zijn in kunst en in een gezellig dagje uit. “Het ligt ook aan het weer hoeveel bezoekers er komen: liever niet te warm en ook geen regen. Mogelijk dat we toch een keer een telling organiseren.”

Kunstroute

Om een goed beeld te krijgen van de kunstmarkt is het verstandig om de borden 'kunstroute' te volgen, deze staan zodanig dat er een leuke route met afwisseling (kunst in tuinen) ontstaat en de bezoeker alle kunstenaars kan ontmoeten.

Dinkelland live

'Vrienden van Dinkelland live' verzorgt zaterdag 24 augustus een concert met diverse optredens in de R.K.kerk Simon en Judas. Aanvang 19.30 uur. De toegang is voor iedereen kunstenaars, hotelgasten maar vooral ook voor de Ootmarsumse bevolking! Entree: vrije gift.

Drie dagen kunst

Kunst in Ootmarsum is op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 augustus van 11.00 tot 17.00 uur.
De officiële opening is vrijdagmiddag om 13.00 uur op het kerkplein naast de RK kerk. Hier wordt de thematent geopend in aanwezigheid van genodigden. Er wordt dan aandacht besteed aan de vier kunstenaars die de thematent hebben ingericht met kunstwerken die gerelateerd zijn aan het thema.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.