Verkeer
Stuur appje
Zoek

De Twentse Razzia telde 105 slachtoffers en die moeten worden herdacht bij de Enschedese synagoge

DSCTwentse Razzia
Opperrabbijn Benyomin Jacobs spreekt het Jizkor en Kaddish gebed uit tijdens de jaarlijkse herdenking van de Twentse Razzia.
Beeld: Henk ten Harkel

Het is 83 jaar geleden dat de Duitse bezetter op 13 en 14 september 105 Twentse Joodse mannen naar concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk deporteerden. Niemand kwam terug. De slachtoffers van Twentse Razzia worden donderdag 12 september om 13.00 uur herdacht voor de synagoge aan de Prinsestraat 14 in Enschede.

Verhaal van de Razzia

Plaats van handeling is het monument dat bij de synagoge is geplaatst waar de herdenkingsceremonie zal plaatshebben en waar het verhaal over de razzia wordt verteld. Sprekers zijn de Bert Oude Engberink, voorzitter van het Comité Herdenking Razzia Twente, en Fred Menko die het ‘verhaal achter de namen vertelt’. Ook opperrabbijn Benyomin Jacobs houdt een toespraak. Tevens spreekt hij het Jizkor en Kaddish gebed uit.

icon_main_info_white_glyph

Jizkor en Kaddisj-gebed

Het Jizkor is een gebed voor de zielenrust van overledenen.

Het Kaddisj-gebed is geschreven in het Aramees en Hebreeuws en is vermoedelijk vijf eeuwen voor de gewone jaartelling ontstaan. Het gebed gaat niet over de dood, maar is een lofzang op God en een uiting van blijvend vertrouwen in de toekomst. Degenen die Kaddisj zeggen, stellen als het ware dat doorgaan met het leven zinvol is.

Rondleiding

Leerlingen van de Prinseschool lezen de namen van de 105 slachtoffers en dragen gedichten voor. Na het dankwoord kan nagepraat worden in de tuin achter de synagoge. Er is gelegenheid het gebedshuis aan de Prinsestraat te bezichtigen, vrijwilligers leiden geïnteresseerden graag rond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.