Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ontwikkeling blauwtongvirus geeft Almelose stadsherder hoop: ‘Zo houd je de boosdoeners op afstand’

Willem Dijkema met zijn stadskudde
Beeld: Mark Zanderink

In februari sprak stadsherder Willem Dijkema zijn zorgen uit over het blauwtongvirus die zich nog altijd verspreidt over de schaapskuddes in Almelo en omstreken. Nu, een aantal maanden later, geeft Dijkema een update over de laatste ontwikkelingen omtrent het hardnekkige virus en het Zuid-Afrikaanse vaccin.

De Almelose schapenhouder heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten. Binnen de kuddes waar hij vrijwilligerswerk doet, hielden de besmettingen bij de schapen aan. "Het blijft een moeilijke situatie, ook voor de schapenhouders”, vertelt Dijkema, "Het werk gaat door, maar om een lijdensweg van je eigen dieren te zien gun ik niemand." Zelf heeft de schapenhouder de besmetting in zijn kudde onder controle kunnen houden. "Tijdens mijn vakantie is één schaap besmet geraakt, maar na twee á drie dagen ging het gelukkig alweer een stuk beter."

Willem Dijkema met zijn stadskudde
Lees ook
Blauwtongvaccin definitief niet toegestaan, schapenhouderij baalt: ‘Virus kan over paar weken alweer uitbreken’

Europees vaccin

Het Zuid-Afrikaanse vaccin heeft nog geen voet op Europese bodem gezet. Toch zijn er nieuwe ontwikkelingen omtrent het virus. De vaccinatie voor het blauwtongvirus serotype 3, waar in februari alleen nog maar sprake van was, is nu bij meerdere schapenbedrijven in Nederland getest. Dijkema: "Voor zover ik weet lijkt het erop dat er schapen nog wel ziek worden, maar minder snel sterven door het vaccin." De Gezondheidsdienst voor Dieren is momenteel bezig met onderzoek naar de resultaten van de vaccinaties.

Koude wintermaanden

Naast een vaccin hoopt de Almelose stadsherder op nog een gunstige factor tegen het virus. "Hele koude wintermaanden’, zegt Dijkema. "Knutten voeden zich juist met dit warme weer, vinden ze heerlijk. Ik hoop dat het einde jaar flink gaat vriezen. Dit neemt al heel veel zorgen weg voor de schapenhouders." Daarnaast is het volgens de herder belangrijk om de schapen zo min mogelijk in de buurt van paarden te zetten, maar in een omgeving waar het waait en rustig is. "Zo houd je de boosdoeners op afstand."

“Door het virus hebben de schapen een minder goede weerstand, waardoor ze last kunnen krijgen van wormen en bloedarmoede”

Wormen

Tegenwoordig blijft het in een kudde niet alleen bij het blauwtongvirus. "Door het virus hebben de schapen een minder goede weerstand, waardoor ze last kunnen krijgen van wormen en bloedarmoede. Naast dat de schapenherders extra druk zijn met het ontwormen, brengt de aanwezigheid van het virus ook behoorlijk wat kosten met zich mee. Dijkema voegt toe: "Mocht je iets aan je dier merken, controleer direct, haal het schaap uit de kudde en plaats het in een ruime stal of kooi."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.