Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede meest Duitse stad van Nederland met de Tolle Woche

  • Tolle Woche
    Muziek en het Oktoberfest vormen een paar van de ingrediënten voor de Tolle Woche
    Beeld: Gemeente Enschede
  • Tolle Woche
    Muziek en het Oktoberfest vormen een paar van de ingrediënten voor de Tolle Woche
    Beeld: Gemeente Enschede

Een fietstocht, een concert van een Duitse Vocalgroep uit Berlijn, het Oktoberfest, een jongerendebat en poëziewedstrijd. Kortom: De Tolle Woche is in aantocht waarbij Enschede laat zien de meest Duitse stad van Nederland te zijn. De partnersteden Münster en Enschede doen hun uiterste best om van half september tot half oktober de bevolking mee te nemen in de innige samenwerking tussen Duitsland en Nederland in de grensregio.

Volgens Duitslandcoördinator René Bogaarts is het alleen maar ruiken aan elkaar allang achter de rug. “Je ziet dat, veel meer dan vijf jaar geleden, Duitsland interesse in ons toont.” Bogaarts wijst op de economische samenwerking tussen bijvoorbeeld Twenteboard en de Duitse evenknie, op de banden tussen de universiteiten en de contacten die ontstaan tussen de ziekenhuizen in Enschede en Münster.

Houtskool

Bogaarts vertelt over het project ‘houtskool’ waarvoor een grensoverschrijdende interregsubsidie wordt aangevraagd. “We willen gezamenlijk werken aan het toepasbaar maken van houtskool in bijvoorbeeld de wegenbouw om de CO2 uitstoot te verminderen, in waterzuivering en bij het vasthouden van water.” Het is maar een van de ontwikkelingen die in gang is gezet door de samenwerking.

Fietstocht

Door het aanhalen van de banden tussen de steden aan weerszijden van de grens is het eigenlijk ook niet meer mogelijk om de activiteiten van de Tolle Woche in een week te proppen. De organisatoren nemen ruim de tijd om de bevolking met activiteiten aan elkaar te koppelen.

Dat gebeurt onder andere met een fietstocht op 14 september. Enschedeërs krijgen de gelegenheid om naar Münster te reizen om daar onder begeleiding van een gids een fietstocht van 60 kilometer te maken. De tocht gaat onder andere naar het Dortmund -Emskanaal, de Steinersee, Golddorf Gimbte en het Europese vogelreservaat de Rieselfelder.

icon_main_info_white_glyph

25 Enschedese fietsers

De fietsers vertrekken vanuit Enschede om 9.30 vanaf het Stationsplein. De fietsen worden op een aanhanger geplaatst. Fietstocht, lunch en bustocht zijn gratis. Er kunnen 25 Enschedese en 15 Duitse fietsers mee. Inschrijving tot 9 september via e-mail: [email protected]

Skate-interland

De andere activiteiten spelen zich vooral in de laatste week van september en in oktober af. Het programma zoals dat nu bekend is, vermeld op 27 september een concert van vocalgroup Onair uit Berlijn in de Grote Kerk, op 29 september het Oktoberfest op het Van Heekplein, op 2 oktober een jeugddebat en op 5 oktober de vierde editie van de skate-interland Nederland Duitsland in de Performance Factory. “Met de Nederlandse en Duitse toppers”, aldus Bogaarts.

Waterconferentie

De Tolle Woche gaat daarna nog gewoon door met op 6 oktober een shanty-sing off op het Van Heekplein en op 19 oktober een poëziewedstrijd. “Maar eigenlijk zijn we het hele jaar bezig met de Tolle Woche”, lacht Bogaarts. Hij wijst op de waterconferentie die door de Enschedese waterexperts en hun Duitse collega’s werd gehouden in maart en waar de zeespiegelstijging een belangwekkende onderwerp van bespreking was. “En in april maakte de Duitse ambassadeur in Enschede een debat met Duitse en Nederlandse jongeren mee”, vult de Enschedese coördinator aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.