Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ook chemische stof aangetroffen in zijtak Deurningerbeek tussen Hengelo en Oldenzaal

Monster nemen 1 waterschap vechtstromen pfas vliegbasis twenthe
De vervuiling is afkomstig van de voormalige vliegbasis Twenthe, waar de brandweer vroeger heeft geoefend met PFAS-houdend blusschuim.
Beeld: Waterschap Vechtstromen

In een zijtak van de Deurningerbeek is een verhoogde concentratie PFOS gevonden. Eerder werden er ook al verhoogde concentraties aangetroffen in de Hesbeek. De concentratie PFOS is honderd keer hoger dan is toegestaan. Waterschap Vechtstromen geeft daarom het advies om geen vis uit de beek te eten. De vervuiling is waarschijnlijk afkomstig van de voormalige vliegbasis Twenthe, waar de brandweer vroeger heeft geoefend met PFAS-houdend blusschuim.

In het beekwater is een hoeveelheid van 65 nanogram per liter gevonden. Dat is honderd keer meer dan de norm voor oppervlakte water. "Het RIVM adviseert bij deze hoeveelheid om geen vissen te eten uit dergelijk water. Dit advies geldt uit voorzorg ook voor de Deurningerbeek", schrijft het waterschap. De gemeente Enschede en het waterschap zijn nog op zoek naar de exacte bron van de verontreiniging.

Blusschuim

De oorzaak wordt gezocht op de voormalige vliegbasis Twenthe. De vliegbasis ligt stroomopwaarts van de beken, en daar is vroeger door de brandweer veelvuldig geoefend met blusschuim. In dit blusschuim werd vroeger PFAS gebruikt. Het waterschap gaat meerdere waterlopen in het gebied onderzoeken. Op veel terreinen van Defensie zit PFAS in de bodem.

Monster nemen 1 waterschap vechtstromen pfas vliegbasis twenthe
Lees ook
Chemische stoffen in beekwater bij voormalige vliegbasis Twenthe, visconsumptie afgeraden

Hasseler Es

Na de F-16-crash in de Hasseler Es begin jaren negentig, zijn er in meerdere tuinen hoge PFAS-waarden aangetroffen. Volgens de gemeente Hengelo gaat het hier om lage concentraties die niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Crash f16
Lees ook
Geen PFAS-gezondheidsrisico's voor bewoners F16-crash in Hengelo

PFAS en PFOS

PFAS is een verzamelnaam voor een groot aantal chemische stoffen die in allerlei producten te vinden zijn. PFOS is één van de soorten die onder deze noemer valt. Het voordeel van deze stoffen is dat ze water- en vetafstotend zijn. PFAS zit bijvoorbeeld in de antiaanbaklaag van pannen, in regenkleding en dus in blusschuim. De stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar. Sinds 2002 mag er in blusschuim geen PFOS meer zitten.

Gezondheidsrisico's

PFAS kunnen volgens de GGD bij langdurige blootstelling aan hoge concentraties tot gezondheidsklachten leiden. Vooral over de subsoorten PFOS en PFOA is al meer bekend wat het met het menselijk lichaam doet. Ze kunnen het immuunsysteem aantasten en zelfs bij hoge doses kanker veroorzaken.

Voor de zijtak van de Deurningerbeek, Hesbeek en de Koppelleiding langs de spoorlijn geldt uit voorzorg het advies om geen vis te eten.

Vliegbasis twenthe hek kant hengelo startbaan
Op veel (voormalige) terreinen van Defensie zit PFAS in de bodem.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.