Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose (44) intimideert en mishandelt buren; Welbions wil haar niet langer als huurder

240821 zernikestraat
De flat aan de Zernikestraat. N. woont in het linkergedeelte.
Beeld: google

De 44-jarige Hengelose N. heeft zoveel ellende veroorzaakt in en rond de flat waar ze woont, dat Welbions wil dat ze de woning verlaat. Na een incident op 21 april jongstleden is de vrouw aangehouden en sindsdien zit ze vast. Bij dat voorval heeft ze een buurvrouw zo hard aan haar paardestaart getrokken, dat de hoofdhuid is losgekomen. Donderdag diende het kort geding van wooncorporatie Welbions bij de rechtbank in Almelo.

De stukken liegen er niet om. De vrouw zou haar buren stelselmatig het leven zuur hebben gemaakt. Zowel overdag als 's nachts klonk er harde muziek, geschreeuw en boor- en timmergeluiden vanuit de flat aan de Zernikestraat. Daarnaast werden buren en medewerkers van de woningcorporatie geïntimideerd. In maart 2021 werd N. voor een eerste keer een pandverbod opgelegd.

“Omwonenden zijn erg angstig en vrezen voor hun veiligheid”

Na het geweldsincident vier maanden geleden wil Welbions de vrouw niet terughebben in de flat. Behalve de buurvrouw, die aan haar hoofd gewond raakte, raakte ook de partner van het slachtoffer gewond in een poging N. tegen te houden. Bij een val brak hij onder meer z'n sleutelbeen. In de stukken zegt een woordvoerder van Welbions: "Omwonenden zijn erg angstig en vrezen voor hun veiligheid."

Lange geschiedenis

De vrouw woont al bijna twaalf jaar in de flat. In het begin met haar toenmalige partner, waarmee ze ook een dochter van 11 heeft. Toen de relatie in 2019 strandde, verliet hij de woning. N. en haar dochter bleven achter. Daarna ging het van kwaad tot erger met de vrouw.

Mediant

N. is in beeld bij verschillende instanties in Hengelo, waaronder Mediant. Daar is ze in 2019 zelfs enige tijd opgenomen geweest. In 2020 is ze ook opgenomen geweest bij een ggz-instelling in Rotterdam. In februari 2021 is ze elders in Hengelo aangehouden, omdat ze, ondanks een gebiedsverbod, contact zocht met haar ex-partner. Die aanhouding ging met geweld gepaard. Daarvoor had ze in die wijk omwonenden al op agressieve wijze lastiggevallen.

Pandverbod

In maart van dat jaar komt ze in verwarde toestand verhaal halen bij Welbons. Na de wijkcontactpersoon bedreigd te hebben, krijgt ze een pandverbod voor de duur van zes maanden opgelegd. Daarna raakt ze tijdelijk uit beeld.

'Schreeuwen op het balkon'

Vorig jaar mei komt ze weer op de radar in Hengelo. Op kantoor bij Welbions maakt ze die maand wederom een zeer verwarde indruk. In september doet een buurvrouw een melding dat 'M. op het balkon staat te schreeuwen en een aanval lijkt te hebben; mijn kinderen zijn bang voor haar.'

icon_main_info_white_glyph

'Iedereen weet dat ze hulp nodig heeft'

In februari van dit jaar is er weer escalatie, waarna Welbions een buurtonderzoek is gestart. Een buurvrouw overhandigt de wooncorporatie een 'overlastlogboek'. Een paar zinnen daaruit: 'Ik heb twee kinderen. Een van de twee is doodsbang voor deze vrouw. Hij durft 's ochtends niet meer alleen naar school. Ze terroriseert de hele boel. Ze loopt 's nachts te dwalen en te schreeuwen. Als ik met haar in de lift beland, ga ik eruit, want niemand weet hoe haar gedrag in een paar seconden kan veranderen. Iedereen weet dat ze opgenomen moet worden, maar niemand biedt haar de hulp die ze nodig heeft. Ze moeten zich schamen dat ze haar zo aan haar lot overlaten, nota bene op de hoogste verdieping van dit gebouw.'

N. is bekend bij tal van instanties in Hengelo. Naast Welbions, Mediant en de politie zijn dit onder meer de reclassering, Veiligheidshuis Twente en de gemeente. Een woordvoerder van Welbions zegt dat er van alles is geprobeerd, 'maar dat ondanks de vele inspanningen van deze instanties de situatie niet is verbeterd'.

Andere woning

N. heeft vanuit de gevangenis via haar advocaat laten weten dat ze een andere Welbionswoning wil. Welbions op haar beurt heeft via een advocaat laten weten dat de wooncorporatie daar niet aan mee gaat werken en daarbij gevraagd alle communicatie via haar advocaat te laten verlopen.

Huurachterstand

Het moge duidelijk zijn: Welbions en de buren van N. zijn er helemaal klaar mee. De buurvrouw wiens haar zo hardhandig is uitgetrokken wacht een langdurig traject bij een plastisch chirurg. Inmiddels is N. ook gestopt met betalen van huur. Welbions heeft nog 2 maanden huur (1.191 euro) tegoed.

Strafzaak

Vanmorgen diende het kort geding bij de rechtbank in Almelo. Daarin vraagt Welbions de rechter de woning te mogen ontruimen. Daar werd ook kenbaar gemaakt dat ze bij geen enkele woningbouwvereniging meer welkom is. In september volgt de strafzaak waarvoor ze nu in voorarrest zit.

Wordt vervolgd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.