Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zo ziet het veelbesproken azc in Albergen er van binnen uit

Asielhotel in Albergen 'Elshuys' in Albergen
Beeld: Twente FM

Het is misschien wel het meest besproken asielzoekerscentrum van Nederland: het azc in Albergen. Twee jaar na de verplichte aanwijzing gaan de deuren van wat eerder hotel 't Elshuys was bijna open. Oost Nieuws nam alvast een kijkje in het nieuwe azc, waarover zoveel te doen is geweest. "Niet alles zal klaar zijn als de eerste bewoners komen."

Een steiger, tientallen dozen, emmers met verf, pallets, onafgewerkte muren: wie het nieuwe asielzoekerscentrum aan de Gravendijk in Albergen betreedt, krijgt de indruk dat er nog veel moet gebeuren.

Volgens Remko Kootstra, locatiemanager van het COA, zal ook niet álles klaar zijn als de eerste asielzoekers komen. "Het belangrijkste is dat de activiteitenruimtes, de bewonerskamers en de keuken klaar zijn. Het is op sommige plekken nog echt rommelig, maar als we straks veel hebben opgeruimd, is er ook veel functioneel."

Kruis van tape

Bij sommige ruimtes hangt een kruis van tape. Dat betekent: het werk hier is klaar. Dat is onder meer bij de meeste bewonerskamers het geval. In de kamers staan twee stapelbedden, vier opbergkasten en er hangt een tv.

"De kamers beslaan zo'n twintig vierkante meter en zijn helemaal opgeknapt", zegt Kootstra. "Hier worden straks vier personen gehuisvest. Dat kan een gezin van vier zijn, maar ook vier alleenstaanden. Een van de winstpunten hier, is dat elke kamer een douche en een toilet heeft." De kamers hebben ook een bad. "Eruit halen was duurder dan laten zitten."

Eenpersoonskamers

Op de plek waar vroeger een sauna zat, zijn nu eenpersoonskamers gemaakt. "Op het eerste oog denk je: het is een klein kamertje", zegt Kootstra. Met één bed en een kast is de ruimte nagenoeg vol. "Maar de ervaring binnen het COA is toch dat mensen dit enorm waarderen, want er is meer privacy doordat mensen hun eigen kamer hebben."

Wie bepaalt of je een eigen kamer krijgt? Kootstra: "Dat is aan het COA, uiteraard in overleg met de bewoners. Maar mensen staan hier vaak wat meer voor te dringen dan bij andere kamers, dus we moeten op een gegeven moment ook criteria opstellen wie er wel en wie er niet naartoe mag."

AZC bed
Vierpersoonskamer in azc Albergen
Beeld: RTV Oost

Keuken en bruine bar

Wat nagenoeg hetzelfde is gebleven, is de keuken. Dankzij de lange aanrechten en grote afzuigkappen van dit voormalig hotel kunnen bewoners hier straks zelf hun eten koken. "Mensen waarderen het vaak heel erg dat ze hun eigen maaltijd kunnen maken", zegt Kootstra daarover. De inductieplaten voor het koken moeten nog wel worden geleverd. "Die verwachten we eind deze maand."

“We gaan uiteraard geen alcohol schenken”

In de kelder van het pand zat vroeger een bruine bar met biljarttafels. Die bruine bar staat er nog steeds, maar dan wel onder een dikke laag stof. In de ruimte waar vroeger de biljarttafels stonden, komen leslokalen en activiteitenruimtes.

En de bruine bar? Die blijft. "Nadat we het hier allemaal opgeruimd hebben, gaan we er een recreatieruimte van maken waar mensen terechtkunnen. We gaan uiteraard geen alcohol schenken", benadrukt Kootstra. "Maar dit wordt gewoon een ontmoetingsruimte. Misschien ook wel voor mensen van buiten die kennis willen maken met de mensen in het azc."

AZC lamp
De bar in het azc in Albergen
Beeld: RTV Oost

Bouwstops

Al die werkzaamheden hebben wel flink wat voeten in de aarde gehad. Zo werd de bouw meerdere keren stilgelegd door de gemeente, onder meer omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), die over de opvang van gaat, niet de juiste papieren had voor de verbouwing.

"Door de start van het traject stonden de schijnwerpers boven op dit nieuwe azc", zegt Joeri Kapteijns, bestuurder van het COA. "We hebben het verbouwen echt heel zorgvuldig willen doen, maar af en toe hadden we toch verschillende opvattingen over wat wel en niet kon. Het zorgvuldig willen doen heeft enorm veel tijd gekost en de verbouwing zelf was ook technisch ingewikkeld."

Officieel gaat het azc op 2 september open, maar Kapteijns verwacht dat de eerste groep mensen medio september naar Albergen komt. Dat zullen eerst statushouders zijn, dat zijn mensen die al een verblijfsvergunning hebben. Daarna komen ook asielzoekers naar de Gravendijk.

Omstreden azc

In augustus 2022 besloot het toenmalige kabinet dat er een asielzoekerscentrum moest komen in voormalig hotel 't Elshuys in Albergen. Het besluit viel slecht bij omwonenden, die meerdere rechtszaken voerden om de komst van het azc tegen de houden.

Bij het pand werd brand gesticht, het is beschoten en raadsleden en bestuurders zijn bedreigd. Een 49-jarige inwoner van Albergen werd vorige maand veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor het bedreigen van burgemeester Anko Postma van Tubbergen.

AZC speelterrein
Buiten is een grasveld met klimrek aangelegd
Beeld: RTV Oost
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.