Verkeer
Stuur appje
Zoek

Patiënten failliete Co-Med praktijk in Enschede krijgen binnenkort weer eigen vaste huisarts

Comed Wilco
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Gedupeerde patiënten van huisartsenpraktijken die onder het failliete Co-Med vielen kunnen straks weer terecht bij een eigen vaste huisarts. Dat is te danken aan het akkoord dat zorgverzekeraars hebben gesloten met curatoren over de overdracht van de gesloten Co-Med praktijken, meldt Oost Nieuws. Deze zullen de komende maanden gefaseerd worden overgedragen aan huisartsen in de regio. Het is de bedoeling dat alle voormalige patiënten van Co-Med uiterlijk in 2025 zijn onderbracht bij andere huisartsen in de regio.

Alleen al in Enschede zaten sinds het faillissement van de huisartsenketen op 5 juli 2024 zo'n 9.000 patiënten van Co-Med zonder dokter. Zij konden niet zomaar aansluiten bij bestaande huisartsenpraktijken. Zorgverzekeraars moesten eerst afspraken maken met opvolgers die gebruik wilden maken van patiëntendossiers, praktijkruimten, inventaris en voormalig personeel van Co-Med. Als tussentijdse oplossing werd bedacht dat patiënten in deze regio bij noodgevallen terecht konden bij huisartsenpraktijk THOEN in Enschede.

Overdracht kost veel geld

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis, Menzis, CZ en VGZ vonden het evenwel maatschappelijk onverantwoord als er niet snel een structurele oplossing voor het huisartsenprobleem zou komen en waren bereid daar flink wat geld in te steken. Overeengekomen met de curatoren is dat zij een miljoen euro ontvangen voor de overdracht van de praktijken. Dat bedrag zou onder meer nodig zijn voor het beheer en de vereffening van de failliete boedel van Co-Med.

Comed Wilco
Lees ook
Grootste huisartsenpraktijk van Enschede blijft dicht: landelijke keten Co-Med is failliet

In de afgelopen weken zijn door zorgverzekeraars samen met huisartsen en regio-organisaties voorbereidingen getroffen voor een zorgvuldige overdracht van de praktijken en patiëntendossiers aan opvolgers. Die moeten voldoen aan kwaliteitseisen en steun krijgen vanuit de zorg in de regio.

Voor 2025 geregeld

Op een aantal plekken kunnen huisartsen dankzij gemaakte afspraken zelfs op korte termijn al van start. Op andere locaties duurt dat wat langer. Het streven is dat de overdracht uiterlijk per 1 januari 2025 voor alle huisartsenpraktijken die Co-Med opvolgen is geregeld.

Patiënten die nu nog zonder dokter zitten worden geïnformeerd op het moment dat de vaste oplossing voor hen beschikbaar is. Tot de tijd dat de nieuwe praktijken de zorg overnemen, kunnen patiënten voor huisartsenzorg nog steeds terecht bij een tijdelijk aangewezen praktijk.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.