Verkeer
Stuur appje
Zoek

P.C. Hooftlaan in Hengelo op de schop: 'Beter voor veiligheid en doorstroming'

Wie regelmatig onderweg is in Hengelo, kan het niet ontgaan zijn: de Bankastraat zit al heel lang dicht en net voor de bouwvak zijn ze ook al voorzichtig begonnen met de voorbereidingen voor de aanleg van een rotonde op de kruising Laan van Driene met de P.C. Hooftlaan. Volgens de gemeente Hengelo bevordert het de verkeersveiligheid en de doorstroom van het verkeer. Met deze aanpassingen wordt er ook alvast voorgesorteerd op de plannen om te groeien naar honderdduizend inwoners.

Volgens wethouder Hanneke Steen moet Hengelo het 'kloppend fietshart van Twente' worden. "De fietssnelweg F35 heeft hier alle ruimte gekregen aan de Bankastraat en vanaf de nieuwe rotonde kun je nu binnen 20 minuten in Enschede zijn. Als gemeente willen we het fietsen stimuleren en de fietssnelweg veiliger maken. Ook daarom is het hier nu een 30 kilometer-zone geworden."

Groen

De wethouder laat de nieuwe duiker onder de rotonde zien. "Dankzij subsidie van het Waterschap." Langs de Berflobeek bloeien felgekleurde bloemen uitbundig en ook de brede berm van de Bankastraat wordt binnenkort beplant. Het aanzicht van deze weg is nu veel ruimer en straks ook veel groener. "Ik ben altijd heel blij als ik de veranderingen zie", zegt Steen.

Stock verkeer velourstunnel hengelo 1
Lees ook
Verkeersveiligheid Hengelo op de goede weg, maar gedragsverandering bij verkeersdeelnemers blijft nodig

Groei naar 100.000

Het Hengelose stadsbestuur wil dat de stad doorgroeit naar 100.000 inwoners, een ambitieus doel. Kan het Hengelose wegennet dit wel aan? Volgens Steen zijn dit soort ingrepen nodig om de doorstroming van het verkeer te garanderen, ook voor de toekomst. "Dat vraagt heel veel van de inrichting van de gemeente. Daarom gaan we nu al aan de slag om op plekken al aanpassingen te doen." Hengeloërs zullen hier tijdelijk hinder van ondervinden.

Naast de Bankastraat en Groot-Driene gaat volgend jaar ook de Breemarsweg op de schop. Op de lange kaarsrechte weg in Hengelo-Zuid wordt veel te hard gereden. Omwonenden klagen al jaren steevast over hardrijdende auto's en het vele vrachtverkeer dat door de straten dendert. "Het zijn grote projecten waar we veel geld in investeren, maar het is wel nodig."

Lees verder onder de afbeelding.


  • F35 bankastraat hengelo logo 2024 gerda minkjan
    De fietssnelweg F35 is bij de Bankastraat doorgetrokken.
    Beeld: 1Twente / Gerda Minkjan
  • Foto werkzaamheden bankastraat werkbord hengelo 2024 gerda minkjan
    De fietssnelweg F35 is bij de Bankastraat doorgetrokken.
    Beeld: 1Twente / Gerda Minkjan

Afgesloten

Voordat alles helemaal klaar is, moet de Weideweg vanaf 26 augustus tussen de Bornsestraat en de Wegtersweg nog wel twee weken dicht, en het laatste stuk van de Bankastraat aan die kant blijft nog tot het eind van het jaar dicht.

De nieuwe rotonde in Groot-Driene heeft vanaf 9 september vier weken een zogenaamde bypass en daarna zit de kruising van 14 oktober tot 1 november helemaal dicht en wordt het ook daar omrijden geblazen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.