Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Weergoden bepalen openstelling buitenbad Kuiperberg, niet de gemeente Dinkelland

Openlucht Zwembad De Kuiperberg Ootmarsum
Beeld: Openlucht Zwembad De Kuiperberg Ootmarsum

Indien de weersomstandigheden uitzonderlijk mooi zijn kan het buitenzwembad Kuiperberg in Ootmarsum mogelijk ook na de officiële seizoensluiting op 1 september worden opengesteld voor publiek. Dat laat het college van Dinkelland weten naar aanleiding van schriftelijke vragen van de eenmansfractie (Fons Maathuis) van Burgerbelangen. De vraag was wat het college gaat doen om er voor te zorgen dat het zwembad open gaat wanneer het warmer is dan 20 graden.

Banenzwemmers niet weergevoelig

In de beantwoording van de vragen zet het college de reguliere openingstijden van het uniek gelegen buitenzwembad op de Kuiperberg nog eens op de rij. Het zwembad is in het hele voorseizoen (van 28 april tot en met 21 juli) geopend voor banenzwemmers. Zij kunnen er op alle ochtenden (van 07.00 tot 10.00 uur) terecht, sinds 2023 ook op de dinsdag- en de donderdagavonden (van 17.30 tot 19.30 uur) en in de weekenden van 10.00 tot 12.00 uur. Deze categorie zwemmers is volgens het college minder gevoelig voor weersinvloeden dan de vrij zwemmers.

Meerdere weersfactoren

Het bad is in het hoofdseizoen (van 22 juli tot en met 1 september) zes weken lang geopend. Doordeweeks van 07.00 tot 19.30 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Of mensen die vrij zwemmen gebruik gaan maken van het zwembad hangt af van meerdere weersfactoren. Behalve de temperatuur zijn ook wind en regen voor deze categorie van invloed op hun keuze om wel of niet te gaan.

Zorgvuldige afweging

Om goed op deze wisselende ‘vraag’ te kunnen inspelen, wordt er in het voorseizoen een zorgvuldige afweging gemaakt om het bad al dan niet open te stellen. Zo wordt twee keer per week, op maandag en donderdag, de weersverwachting beoordeeld en aan de hand daarvan wordt de openstelling voor die dagen daarna bepaald. Deze tijden worden dan ook gecommuniceerd.

Geen tendens in bezoekersaantallen

Omdat de weersomstandigheden van grote invloed zijn op de toestroom van zwemmers, is er volgens het college geen tendens te ontdekken in de bezoekersaantallen in de afgelopen 4 jaar. Zo zijn er over het jaar 2021 geen relevante gegevens vanwege de corona-maatregelen. In 2022 en 2023 werden (telkens tot 1 juli) respectievelijk 7834 en 8866 bezoekers geteld. Dit jaar waren dat er tot en met 27 juni 6289.

Lapt gemeente bij?

Fons Maathuis wilde ook nog van het college weten of de gemeente probleemloos ‘bijlapt’ wanneer er meer geld nodig is dan de vastgelegde 75.000 euro omdat het zwembad ‘meer gesloten is dan geopend’. Als de personele bezetting het probleem is, zo oppert Maathuis, waarom dan tijdelijk geen mensen van de Dorper Esch in Denekamp in het buitenbad op de Kuiperberg stationeren? Of anders vrijwilligers inzetten?

Personeel geen probleem

De vraag over het geld dat mogelijk moet worden bijgepast, doet het college formeel af met de opmerking dat ‘de financiën van deze en andere gemeentelijke voorzieningen onderdeel uitmaken van de reguliere planning & controlcyclus’. Het college geeft aan dat de personele bezetting geen probleem is. Net als in voorgaande jaren wordt al personeel vanuit Denekamp in Ootmarsum ingezet. Werkzaamheden, die niet te maken met de veiligheid van de zwemmers, kunnen volgens het college heel goed door vrijwilligers worden uitgevoerd. Waar overigens wel fijntjes aan wordt toegevoegd dat een ‘uitvraag’ voor opruim- en schoonmaakwerkzaamheden vorig seizoen ‘geen of weinig respons’ opleverde.

Klachten over ‘kantine’

Tenslotte vraagt Burgerbelangen wat het college denkt te gaan doen aan de openstelling van de ‘zogenaamde kantine’. Volgens Maathuis is deze voorziening nog vaker gesloten dan het zwembad. “Inwoners klagen hierover.” Het college zegt daar weinig aan te kunnen doen omdat de uitbater van de horeca, afhankelijk van de weersomstandigheden, ‘een bedrijfseconomische afweging’ maakt. Met ingang van dit seizoen bij de receptie een verkooppunt, een kleine versnapering, ijs, koffie, thee en fris verkrijgbaar is, wanneer de horeca gesloten is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.