Verkeer
Stuur appje
Zoek

Werknemers en werkgevers zij aan zij bij staking op 11 september tegen afschaffing 'zwaarwerkregeling'

Bus station almelo Centraal Station
In heel Nederland, dus ook in Almelo (foto), zullen de bussen en treinen stilstaan in de vroege ochtend van woensdag 11 september.
Beeld: Léon de Man

Het landelijk en regionaal openbaar vervoer ligt plat op woensdag 11 september, tussen vier en acht uur 's morgens. Vakbonden FNV en CNV hebben bekendgemaakt dat er die ochtend gestaakt gaat worden om de regering te dwingen om de afschaffing van de zwaarwerkregeling tegen te gaan. "Dat de politiek deze regeling wil schrappen, is een klap in het gezicht van duizenden hardwerkende Nederlanders."

Dat zegt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV Streekvervoer. FNV en CNV roepen de regering op om bedrijven geen extra belasting te laten betalen wanneer ze werknemers met fysiek zwaar werk vervroegd laten stoppen. Deze zogenoemde zwaarwerkregeling dreigt per 1 januari 2025 te vervallen. De bonden willen dat de regering deze regel verlengt.

“Wel hopen we dat het bij een eenmalige actie blijft, gezien de grote impact op onze reizigers”

De geplande acties van 11 september richten zich nadrukkelijk tegen het kabinetsbeleid en de werkgeverskoepel VNO-NCW, en dus niet tegen de werkgevers in het streekvervoer zelf.

Sterker nog, vervoerders willen ook dat de zwaarwerkregeling wordt verlengd, zegt De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) in een persverklaring. "Wel hopen we dat het bij een eenmalige actie blijft, gezien de grote impact op onze reizigers. Het kabinet is nu aan zet", zegt VWOV-voorzitter Minke Jansma.

icon_main_info_white_glyph

Zwaarwerkregeling

Het heet in de volksmond de 'zwaarwerkregeling', maar de officiële benaming is RVU-regeling (Regeling voor Vervroegde Uittreding). Daarin staat onder meer dat mensen met een zwaar beroep drie jaar eerder dan normaal kunnen stoppen met werken. Werkgevers en overheid zorgen samen voor de bekostiging. Die maatregel loopt volgend jaar af, een verlenging moet nog goedgekeurd worden. Volgens de bonden zijn er ook in het openbaar vervoer veel mensen met een zwaar beroep. Bijvoorbeeld machinisten, die volgens de vakbond FNV naast de fysieke belasting van het rijden op treinen, ook mentale belasting hebben.

Alle streekvervoerbedrijven in Overijssel, waaronder Arriva, Keolis en EBS zullen het werk neerleggen. Ook NS doet mee met de staking. De dienstregeling zal op 11 september stipt om 8.00 uur worden hervat.

'Laatste waarschuwing'

"Dit is geen vrijblijvende oproep, maar een laatste waarschuwing", zo stelt bestuurder bij FNV Streekvervoer Van der Gaag. "Als het kabinet niet snel met een structurele oplossing komt, zullen de acties alleen maar intensiveren. De werknemers staan klaar om hun rechten op te eisen en ze zullen niet terugdeinzen om door te pakken."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.