Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloërs die subsidie willen voor de vergroening van hun dak moeten snel zijn

240823 groene daken voor en na GEMEENTE HENGELO
Een dak vóór en nadat er een tuintje van is gemaakt.
Beeld: gemeente hengelo

Inwoners van Hengelo die hun dak willen vergroenen, kunnen hiervoor maximaal 2.000 euro subsidie aanvragen. Daarmee kunnen ze 100 vierkante meter van hun dak beplanten. In het potje met zogeheten Groene Pet-subsidie zit nog een bedrag van 9.870,60 euro. Een snelle rekensom leert dat aanvragers er dus snel bij moeten zijn.

Een dak bedekt met kleine plantjes, zoals sedum levert een goede bijdrage aan het milieu. Groene daken kunnen water opslaan en verminderen hiermee dus wateroverlast tijdens hevige regenbuien. Daarnaast heeft een groen dak een goede isolerende werking, verlengt het de levensduur van de onderliggende dakbedekking en zorgt het voor meer groen in de stad, waardoor het op hete dagen iets minder warm aanvoelt in de bebouwde omgeving.

11587 sedum
Lees ook
Hengelose partijen willen meer geld voor groene daken

Een groen dak is volgens de deskundige ambtenaren 'makkelijk aan te leggen, staat mooi en is ook nog eens goed voor huis, milieu en portemonnee'. Zowel eigenaren als huurders van een woning of een bedrijfspand in Hengelo kunnen de subsidie aanvragen.

160.000 euro in 10 jaar tijd

De regeling bestaat al tien jaar. In die periode werden er volgens een gemeentewoordvoerder 303 aanvragen gedaan, waarbij een bedrag van bijna 160.000 euro is uitbetaald. Dit jaar zat er 20.000 euro in de pot, waarvan nu dus ongeveer de helft is gebruikt. Ook in 2025 komt er 20.000 euro beschikbaar voor 'dakvergroening'.

Tuindorp 't Lansink

Op de Groenedakenkaart van de gemeente Hengelo is te zien welke daken geschikt zijn voor beplanting met bijvoorbeeld sedum. Dat heeft te maken met de hellinghoek van het dak, maar ook met het feit of de woning in een wijk met de aanduiding 'beschermd stadsgezicht' staat. In Hengelo geldt dat laatste alleen voor de Tuindorp 't Lansink.

icon_main_info_white_glyph

Voorwaarden

Aanvragers moeten er rekening mee houden dat er pas mag worden begonnen met aanplanten ná toekenning van de subsidie. De regeling geldt niet alleen voor platte daken; ook een bepaalde helling is toegestaan. Een subsidie-aanvraag kan worden ingediend door zowel eigenaren, huurders als Verenigingen van Eigenaren. Alleen materiaalkosten komen in aanmerking voor subsidie, die 20 euro per vierkante meter bedraagt. Bij de aanvraag moet een foto van het dak in de huidige situatie en een gespecificeerde offerte van de dakdekker en/of leverancier van groendaken worden aangeleverd. Info: www.hengelo.nl/duurzaam

Komende week presenteert de gemeente Hengelo een update van een bestaande regeling, de doe-het-zelf-subsidie, die mensen moeten aanmoedigen om hun huis te verduurzamen. Hiermee wordt voornamelijk gemikt op mensen met een relatief laag inkomen, die wonen in een huis met een waarde onder de 300.000 euro.

240823 groene daken kaart HENGELO
Op de Groenedakenkaart van de gemeente Hengelo is te zien welke daken geschikt zijn voor beplanting met bijvoorbeeld sedum.
Beeld: gemeente hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.