Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Zo'n 150 kunstenaars in kunststadje van Twente: 'Ootmarsum krijgt de gedaante van een levend schilderij'

Kunst in Oldenzaal
Beeld: Twente FM

Elk een felgekleurde doos krijgen de vier kunstenaars, die betrokken zijn bij de centrale expositie, aangeboden tijdens de officiële opening van Kunst in Ootmarsum. Vier dozen met gebruikte materialen, waarbij van elke kunstenaar verwacht wordt dat deze aan het eind van dit evenement daaruit een bijzonder Ootmarsums kunststukje creëert…

Het thema dit jaar is Kunst in Duurzaamheid, Duurzaamheid in Kunst. “Het thema is met name gebaseerd op recyclekunst: gebruik en hergebruik van materialen. Het item is actueel. Met recyclekunst is hier een indrukwekkende expositie neergezet”, zegt voorzitter Frans Bolscher, wijzend op de vier kunstenaars van de centrale expositie, die al jaren actief zijn met recyclekunst.

150 kunstenaars

Zelfs voor de officiële opening, die vrijdagmiddag om 13.00 uur plaatsvindt, is het al gezellig druk in het centrum van Ootmarsum. Zo’n 150 kunstenaars exposeren en de witte pagodetenten vullen het gebied rond de R.K. kerk op het Kerkplein. Bezoekers slenteren tussen de kramen en bekijken de vele verschillende vormen van kunst die deze dagen in Ootmarsum te zien zijn. Honeysuckle Rose zorgt voor de muziek.

Eerder ook deelnemer

Mini Ekkelboom (80) uit Ootmarsum is al op tijd ter plekke voor de openingshandeling. “Parkeren is altijd een beetje moeilijk tijdens dit evenement. En ik wil niet zo ver lopen”, vertelt ze. Vandaar dat ze ruim van tevoren op het kerkplein aanwezig is. “Als de kunstmarkt er is, ga ik, altijd”, zegt ze, zittend achter een glaasje jus. De Ootmarsumse, die zelf schildert, was jaren eerder ook deelnemer aan dit evenement.

“Het ziet er weer prachtig uit, veel kleuren, een prachtig mooie expositie”

41e editie

John Schulten, secretaris van Kunst in Ootmarsum, heet iedereen welkom op de 41e editie van deze kunstmarkt. “We hebben als commissieleden hard gewerkt om dit evenement weer op de kaart te zetten. Het ziet er weer prachtig uit, veel kleuren, een prachtig mooie expositie.” Voorzitter Frans Bolscher onderstreept dit. “Het is weer gelukt dankzij de inzet van velen, van vrijwilligers tot instanties.”

“In dit circuit bieden we een podium voor beginnende kunstenaars”

Georgische kunst

Er is dit jaar een circuit van 150 kunstenaars. “In dit circuit bieden we een podium voor beginnende kunstenaars. Zij vinden het fantastische om zich te presenteren hier”, weet voorzitter Bolscher. Er is een route uitgezet met bordjes, die niet alleen langs alle kunstenaars, maar ook door beeldentuinen voert. In de kerk is een expositie van Georgische kunst, en een kleine expositie van Anca Blok. “Geniet dit weekend van al het moois dat Ootmarsum te bieden heeft”, is het advies van Bolscher.

“Minder new, meer renew, dat is de rode draad die door dit evenement loopt”

Steltenlopers in plastic

Twee steltenlopende dames, gehuld in knisperend plastic, trotseren de ietwat ongelijke keien van het Kerkplein en torenen in hun recyclede kledij boven de bezoekers uit. Een steltenlopende, attractieve aandachtstrekker voor hergebruik van materiaal.
“Minder new, meer renew, dat is de rode draad die door dit evenement loopt”, aldus Benno Brand, cultuurwethouder van Dinkelland. “Dit thema sluit perfect aan bij de groeiende aandacht voor duurzaamheid. Niet alleen binnen de grenzen van onze gemeente, maar ook wereldwijd. Duurzaamheid is een essentieel onderdeel van onze toekomst. Dit evenement laat zien, hoe kunst kan bijdragen aan de bewustwording van dit onderwerp”, benadrukt de wethouder.

Dichter met alpinopet

Stadsdichter Henny Olde Meule, voorzien van een Franse alpinopet, compleet met potje inkt, wist het Ootmarsums kunstmoment treffend te verwoorden in ‘Scherven brengen kunst’: “Onze stad krijgt de gedaante van een levend schilderij.”

“Gerecyclede materialen worden sculpturen
een samenspel van creaties en structuren.
Zo ontstaat een wonderbaarlijke symfonie
van gebruikte materialen in ecologische harmonie.”

Kledingkast van Jos Bosch

Tot slot krijgen de vier kunstenaars een verrassingsdoos met oude en gebruikte materialen aangeboden. Voor Elian Rabahia waren er kabels en banden in verschillende lengtes en diktes. ‘Porselijmer’ Willy Alferink kreeg de scherven van een oud porseleinen servies van Ank en Ton Schulten. Voor Lucy Peters werd de kledingkast van Jos Bosch. “De kleurrijkste dame van Ootmarsum”, verklaart Schulten deze keuze.
Kunstenares Lara Vos kreeg een doos met onder andere een oude schemerlamp, een hoed en ook iets van koper. “Van dat koper kan ik wel iets maken”, denkt ze.

Zaterdag en zondag

Tijdens de opening wordt het alsmaar drukker tussen de kramen. Zoveel kunstenaars, uit alle delen van het land. Zoveel kunstwerken te zien, van zoveel verschillende materialen. Zoveel terrassen...
Kunst in Ootmarsum is op zaterdag 24 en zondag 25 augustus van 11.00 tot 17.00 uur. Met onder andere een Kinderkunstplein waar aanstormend talent creatief bezig kan zijn. Met een concert op zaterdag 24 augustus, verzorgd door 'Vrienden van Dinkelland live', in de R.K. kerk Simon en Judas. Aanvang 19.30 uur. De toegang is voor iedereen. Entree: vrije gift.

www.kunstinootmarsum.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.