Verkeer
Stuur appje
Zoek

Negentig liefhebbers spelen dit weekend Dungeons & Dragons in Hengelo: ‘Spel brengt mensen bij elkaar’

Foto hengelore dungeons and dragons
Beeld: Hengelore

Liefhebbers van het fantasy-bordspel Dungeons & Dragons (D&D) kunnen zondag 25 augustus hun hart ophalen bij Broedplaats Oogst in Hengelo. Negentig spelers doen er mee aan de eerste editie van Hengelore, een groot D&D-evenement. Het spel is erg populair en brengt volgens organisator Aad Apon mensen bij elkaar: “Het is meer dan alleen een bordspel, het is echt een hobby.”

Hengelore is een combinatie van Hengelo en van lore, het Engelse woord voor overlevering. Want de overlevering en de verhaallijn zijn de centrale onderdelen van het spel. Met monsters, elven of andere fantasy-karakters wordt het spel gespeeld. Iedereen bepaalt zelf wie zijn of haar karakter is en wat dat karakter allemaal kan.

Verenigde Staten

Dungeons & Dragons is een bordspel dat in de Verenigde Staten is bedacht. “Het is een coöperatief bordspel ,waarin je onder leiding van een spelleider een verhaal speelt. Je speelt een eigen karakter in deze wereld.” Dit weekend speelt het verhaal zich af in Hengelo, ten tijde van Frederik van Twickelo, de stichter van Huys Hengelo. Volgens het verhaal loopt het offerfeest uit de hand en is de offersteen van Hengelo doormidden gebroken. Sindsdien verandert al het voedsel in steen. Het is aan de spelers om de vloek ongedaan te maken.

Van niche tot mainstream

Het spel bestaat al sinds de jaren zeventig. In het begin was het een niche fenomeen, maar D&D wordt steeds populairder. Met dank aan Netflix, zegt Apon: “In de serie Stranger Things spelen de hoofdrolspelers ook regelmatig D&D, waardoor veel mensen via de serie kennismaken met het spel. Ook een bekende acteur als Vin Diesel speelt het spel graag.”

“Je maakt met elkaar de meest bizarre avonturen mee. Je lacht ontzettend veel tijdens zo’n spel. Het brengt echt mensen bij elkaar.”

'Overdonderd'

Hengelore was in no time uitverkocht. Apon: “We zijn echt overdonderd door het aantal aanmeldingen. Zondag doen negentig spelers mee, verdeeld over vijftien tafels. En we hebben nog een heleboel mensen op de wachtlijst staan.”

Dobbelsteen

Bij D&D kan het verhaal alle kanten opgaan. Met een dobbelsteen worden problemen opgelost. “Je vraagt bijvoorbeeld om wat land van Frederik van Twickelo en daar dobbel je dan om.”

Een verhaal hoeft niet per se fantasy te zijn, vertelt Apon: "Je kunt elk verhaal in D&D-vorm gieten. Als jij een superheld wilt spelen, dan kun je de Avengers als verhaallijn gebruiken. Maar fantasy en middeleeuwen worden wel het vaakst gebruikt.”

Plezier maken

Wat maakt het spel zo leuk? “Het mooiste aan het spel is dat je er zoveel plezier aan beleeft. Je maakt met elkaar de meest bizarre avonturen mee. Je lacht ontzettend veel tijdens zo’n spel. Het brengt echt mensen bij elkaar.”

De eerste editie van Hengelore moet nog gehouden worden, maar het smaakt volgens Apon nu al naar meer: “Gezien het enthousiasme hebben we wel de intentie om dit in de toekomst vaker te organiseren. Maar eerst even kijken hoe het zondag gaat.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.