Tennet gaat komende week verder met de aanleg van de nieuwe ondergrondse hoogspanningsverbinding tussen Almelo en Hengelo. De werkzaamheden lagen een tijdlang stil, omdat de provincie een betere onderbouwing verlangde van Tennet over het beschermen van dier- en plantsoorten tijdens de werkzaamheden op landgoed Twickel.
Inmiddels heeft een in ecologie gespecialiseerd bedrijf de zogeheten 'Natuurtoets' herzien en mag het werk, dat in mei is begonnen, hervat worden. Dat oordeelde de Raad van State onlangs.
De gemeente Hengelo heeft van diezelfde rechter nog wel huiswerk meegekregen. De gemeente was namelijk onzorgvuldig bij het vaststellen van de bestemmingsplannen voor het kabeltracé over het landgoed. Hengelo kreeg van de rechter zes maanden de tijd om de genomen besluiten 'op papier te herstellen'.
Ondertussen mag er echter verder gewerkt worden. Komende week wordt het werk voorbereid, waarna vanaf week 36 weer geboord gaan worden. Er wordt gestart aan de Veldweg, bij knooppunt Buren (A1/A35) in de gemeente Hof van Twente.
"Vanwege het grote maatschappelijke belang van de nieuwe hoogspanningsverbinding zijn we opgetogen dat overeenstemming is bereikt met de provincie en de werkzaamheden doorgang kunnen vinden", aldus Tennet in een persbericht.
Tennet vindt dat Twickel zich schuldig maakt aan vertragingstactiek door alle besluiten die met de aanleg te maken hebben juridisch aan te vechten. De rentmeester van Twickel Egbert Jaap Mooiweer ziet dat als zijn goed recht, 'omdat overheden ten koste van de natuur te gemakkelijk meegaan met wat voor Tennet de simpelste routes zijn'.
De nieuwe hoogspanningsleiding is nodig voor de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk in Overijssel, omdat de vraag naar elektriciteit sterk groeit. Voor de aanleg van de nieuwe leiding tussen de hoogspanningsstations in Almelo (Mosterdpot) en Hengelo (Weideweg) wordt een deel van landgoed Twickel doorkruist. Voor de leiding worden deels meters brede sleuven gegraven en deels wordt er ruimte gemaakt via boringen op een diepte van ongeveer 10 meter.
De Stichting Twickel heeft zorgen dat de aanleg de natuurwaarden op het landgoed aantast. Een woordvoerder van de stichting liet onlangs bij Oost optekenen dat 'kraanvogels en een oehoe al zijn verjaagd en we hebben zelf een nest wulpen moeten redden'.