Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voor coureur Harry Hemme geldt maar één regel tijdens autorodeo: ‘Remmen is angst!’

Autorodeo Denekamp
Spektakel tijdens de Autorodeo Denekamp
Beeld: Stef Heerink

Het zijn stoere mannen en vrouwen die zich wagen aan de jaarlijkse autorodeo in Denekamp. Als ze op de eerste startrij staan, giert de adrenaline door het lijf. Wie de springschans neemt, wordt als held toegejuicht. En weer stonden er tienduizend bezoekers langs de kant.

De vroege fans liepen zondagmorgen om half 10 het crossterrein aan de Penninksbrugweg in Denekamp op. In de ‘achtertuin’ van de familie Tijhuis bulderen de eerste series op dat moment al over het circuit, een baan compleet met schans. ”Wie er overheen springt met z’n auto verdient een premie”, legt Marieke Alink van de organisatie uit.

“Alle auto’s in de verschillende categorieën kunnen tegen een stootje. Want veiligheid voor iedereen staat voorop”

Zelf heeft ze meer dan eens meegedaan in de rodeo-klasse en is tegenwoordig vrijwilliger van de Autosportvereniging Denekamp (ASVD). ”De rodeo-klasse voelde lekker veilig. De auto is aan alle kanten verstevigd tegen het harde gebeuk op de baan.” Eigenlijk kunnen alle auto’s in de verschillende categorieën wel tegen een stootje", vertelt ze. ”Want veiligheid voor iedereen staat voorop.”

Adel verplicht

Harry Hemme komt het rennerskwartier uitrijden voor zijn heat in de off the road-klasse (OTR). Hemme is een van de vele lokale rijders voor eigen publiek. En adel verplicht. Hemme is automonteur en kan zich derhalve geen motorische panne veroorloven. Het rempedaal in z’n toch enigszins afgejakkerde racevehikel oogt overigens opmerkelijk nieuw. ”Gebruiken we niet. Remmen is angst!”, roept de rijder nog voor hij een dot ga geeft op weg naar zijn eerste zege van de dag.”

Autorodeo Denekamp over de kop
En over de kop na het nemen van de schans
Beeld: Stef Heerink

Het is de derde editie van de Autorodeo op deze locatie en ASVD viert de 45ste verjaardag. Het wordt steeds moeilijker voor dit soort organisaties door almaar aangescherpte regelgeving. ”Dat merken wij ook”, beaamt ASVD-voorzitter Niek Westerhof. ”Waar we vroeger met twee A4’tjes klaar waren, moet je tegenwoordig een heel boekwerk aanleveren voor de vergunning. Dat kost veel tijd en energie. Maar we redden het nog steeds.”

“Dit is in alle opzichten een fantastische locatie en we zijn de familie dankbaar voor haar medewerking”

De verhuizing naar het stuk land van de familie Tijhuis bleek in 2022 een schot in de roos, nadat de autorodeo twee jaar niet kon worden gehouden wegens het ontbreken van een geschikte locatie. Westerhof koestert de bereidwilligheid van de familie Tijhuis en hoopt nog lang bij ’n Koapman' te gast mogen zijn met de autorodeo. ”Dit is in alle opzichten een fantastische locatie en we zijn de familie dankbaar voor haar medewerking.”

Nog niet voorbij

Komende zaterdag en zondag doen ze het hier nog eens dunnetjes over. De Autorodeo Denekamp bestrijkt immers twee weekeinden, meldt Marieke Alink voor de volledigheid. "Zaterdag is er eerst een uurscross, waarbij de deelnemers zoveel mogelijk rondes in een uur moeten afleggen en zondag is de clubcross. Dat is een autocross alleen voor leden. Zaterdagavond houden we bovendien de jaarlijkse feestavond in de tent op het terrein."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.