Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaler Groeneveld stept op smalle bandjes naar drie keer WK goud in Tsjechië; ook goud voor Hengelose Fiona Olthof

Patrick Olthof RTV Oost
Beeld: Stepteam Twente

Stepteam Nederland kan tevreden terugkijken naar het Wereld Kampioenschap Steppen 2024, dat afgelopen weekend gehouden werd Pilsen in Tsjechië. Maar liefst 19 medailles namen de Nederlanders mee naar huis en daarvan gingen er vier keer goud naar Twente. Peter Groeneveld uit Oldenzaal scoorde een ‘stephattrick’: drie keer goud! Voor Fiona Olthof uit Hengelo was er goud op de sprint.

Het wereldkampioenschap werd gehouden op 23, 24 en 25 augustus. “Bijna 300 steppers uit 12 verschillende landen deden hieraan mee”, vertelt stepper én deelnemer Patrick Olthof in de ochtendshow Twente wordt Wakker. Het Nederlands team bestond uit 23 deelnemers. De steppers stonden aan de start bij de sprint, de landenestafette, het criterium en de lange afstandsrace, de marathon.

Audiofragment
Stepteam Twente pakt medailles op het WK in Tsjechië | Patrick Olthof
Twee medailles naar Twente

Hoogteverschil

“Het waren trajecten met hoogteverschil. Voor de Nederlanders was dat wel een uitdaging, we zijn natuurlijk gewend op een vlak parcours te rijden. Maar er is goed op getraind, onder andere op de Tankenberg, en dat heeft z’n vruchten afgeworpen.”

Rondjes van 6 kilometer

“Het traject van de langeafstandrace, zondag, was 6 kilometer, met 80 meter hoogteverschil per rondje. Voor de wedstrijd van de mannen was dat al met al 500 hoogtemeters in een uur.” Lachend: “Dat doet wel wat met een lichaam.”

Wereldkampioenen

De teamleden zijn inmiddels weer in Twente. Met de medailles. Fiona Olthof, de oudere zus van Patrick, uit Hengelo werd wereldkampioen op de sprint. Oldenzaler Peter Groeneveld bemachtigde het goud bij zowel op sprint, het criterium en de langeafstand.

“Je gaat wat langzamer dan een mountainbiker maar op de single tracks kun je best bijblijven”

Nieuwe seizoen

Voor de steppers was dit het hoogtepunt van het jaar, zegt Olthof. “We hebben hier ook echt naar toe gewerkt, niet alleen als Stepteam Twente, ook als Nederlands team.”
De steppers bereiden zich vanaf nu voor op het volgend seizoen. “In de winterperiode gaat de sport wel door, maar er zijn geen wedstrijden. Vaak gaan we wel het bos in en doe mee aan mountainbiketochten op de step, dus met dikkere banden. Je gaat wat langzamer dan een mountainbiker maar op de single tracks kun je best bijblijven. We blijven in de winter actief, om bij aanvang van het nieuwe seizoen, straks in april, weer goed aan de start te staan.”

Proeftraining

Belangstellenden kunnen zich voor een kennismaking met de stepsport melden bij Stepteam Twente, via www. Stepteam Twente, zie www.stepteamtwente.nl: “We regelen voor hen een step met helm voor een proeftraining”, meldt Olthof.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.