Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Stiftfestival viert 20ste verjaardag met records, maar met behoud van unieke intieme karakter

Stiftfestival
Beeld: Stiftfestival

De 20ste editie van het Stiftfestival was er één van de records. Van 16 t/m 25 augustus bezochten ruim 6000 mensen uit Twente en heel Nederland een van 42 concerten op 17 bijzondere locaties verspreid over Twente. Nog nooit in de geschiedenis van het festival kwamen er zo veel bezoekers op het festival af, waar dit jaar ook een record aantal topmusici uit binnen- en buitenland te beluisteren waren.

Tranen na ‘hemelse’ muziek

In de ochtendshow Twente wordt wakker van Twente FM vertelt zakelijk leider Ilonka van den Bercken dat er dit keer 1000 bezoekers meer waren dan vorig jaar. Maar ondanks het grotere publieksbereik blijven de bezoekers de intimiteit en persoonlijke uitstraling van het festival waarderen. Zo lokte de vaak verstilde, ‘hemelse’ muziek met als thema ‘Dreams and Prayers’ emotionele reacties uit bij het publiek. Zo zei een tot tranen toe geroerde bezoekster na afloop van een concert: “Ik heb even de andere kant kunnen zien”.

‘Allure van grote podia’

Dat het Stiftfestival in de afgelopen 20 jaar is uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde kamermuziekfestivals in Nederland, blijkt ook uit reacties in de pers. Zo schreef NRC Handelsblad: ‘De gemoedelijke en informele setting in een prachtig gelegen Twents dorpje suggereert een lokaal evenement. Maar de muzikale uitvoeringen zijn van topkwaliteit en hebben de allure van de grote podia.”

Regen geen spelbreker

De regen was niet of nauwelijks van invloed op het festival dat ook dit jaar weer de nodige concerten op buitenlocaties kende. Ilonka van den Bercken: “Bij het openingsconcert hebben we heel even poncho’s moeten uitdelen vanwege klein buitje van 20 minuten. Maar dat gaf ook wel weer een vorm van gezelligheid.” Verder werd het buitenconcert op de zaterdagavond uit voorzorg verplaatst naar de St. Remigiuskerk in Weerselo.

Record aantal vrijwilligers

Grote kracht van het festival is niet alleen kwaliteit van de deelnemende musici, de gedurfde programmering en de bezielende artistieke leiding van Daniel Rowland, maar zeker ook de tomeloze inzet van ruim 50 vrijwilligers. De publieksbegeleiding, catering, vervoer van alle musici en zelfs een deel van de programmaredactie wordt gedaan door een team van vrijwillige krachten. Dit jaar hielp een record aantal vrijwilligers achter de schermen.



Tal van hoogtepunten

Een van de hoogtepunten was het uitverkochte openingsconcert op het idyllische voorplein van kasteel Twickel. Het enthousiaste publiek, dat zich door de motregen niet liet afschrikken, hoorde daar een ‘gerapte’ versie van Handels Messiah. Andere hoogtepunten waren het concert samen met PHION in het Muziekcentrum in Enschede, de muzikale ode van festivalcomponist Marcelo Nisinman aan het jarige festival, alsmede optredens van de componist Osvaldo Golijov en wereldberoemde klarinettist David Krakauer.

Wie weet nog een mooie locatie?

Intussen is de organisatie van het Stiftfestival al weer druk met de editie van volgend jaar. Ilonka van den Bercken: “We hebben weer hele mooie plannen in petto voor volgend jaar.” Er komen in aantal niet meer (buiten)locaties, maar wel nieuwe speelplekken. Ilonka: “We willen het publiek dat elk jaar terug komt ook weer verrassen met nieuwe locaties.” Ze roept mensen, die een mooie locatie weten, op dit te melden bij de organisatie. De volgende editie van het Stiftfestival staat gepland van 23 t/m 31 augustus 2025.



Audiofragment
Stiftfestival vierde 20ste verjaardag | Ilonka van der Bercken
Met de 20ste editie Dreams and Prayers bracht het Stiftfestival van 16 t/m 25 augustus 42 concerten verspreid over Twente op zo’n 17 prachtige locaties.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.