Raadsleden van Burgerforum Losser stellen woensdag 28 augustus vragen tijden de raadsvergadering in Bad Bentheim, waar de volgende processtap wordt genomen voor realisatie van het windproject ‘Fürstliche Tannen’ achter Aarnink in Losser. “Er staan maar liefst 6 windturbines gepland, direct aan de grens”, vertelt fractievoorzitter Lies ter Haar-Naafs van Burgerforum in de ochtendshow Twente wordt Wakker.
“In de raadsvergadering van woensdag wordt de volgende stap genomen, in die zin dat het gebied aangemerkt wordt als geschikt voor windturbines”, aldus Ter Haar. Ze vreest dat de raadsmeerderheid in Bad Bentheim voor is. “Voor deze raadsleden is het natuurlijk ook een beetje een ver van mijn bed show. Want vanuit Bad Bentheim, waar die mensen wonen, zie je de windturbines niet.”
Ter Haar verwacht dat het een lastige strijd gaat worden. “Vandaar dat we morgen ook vragen gaan stellen. Inspreken als Nederlander tijdens een raadsvergadering kan in Duitsland. Ze kennen in Duitsland een Bürgerfragestunde, en daar gaan we gebruik van maken. Het is geen ruime mogelijkheid, je kunt geen heel betoog houden. Het moet echt bij vragen blijven. Maar de gelegenheid is er, en daar maken we gebruik van.”
Burgerforum wil onder andere weten wanneer, áls de Bad Bentheimer gemeenteraad groen licht geeft, de eerste windturbines verwacht kunnen worden. “We worden heel slecht geïnformeerd, dat nemen we onze noabers wel kwalijk. Ze komen pal langs onze grens, het raakt vooral inwoners van onze gemeente. Als je wilt reageren moet je toch als inwoners waar deze kwestie impact op heeft, de mogelijkheid bieden om daar iets van te vinden. Die informatie krijgen we niet spontaan, dus daar gaan we ook naar vragen.”
Ook de Duitse actiegroep GWW (Gegen Windräder im Wald) maakt gebruik van het vragenuurtje. De vragen spitsen zich toe op het gebrek aan informatie van Duitse kant over de verschillende processtappen, wat er gedaan is met de geuite zorgen en protesten van Nederlandse kant en daarnaast meer technische vragen onder andere over wel of geen hoogtebegrenzing van de windturbines, onderzoek naar mogelijke Radarverstoring en mogelijke compensatie.
Vervolgens laat Burgerforum van zich horen op 18 september in het provinciehuis in Zwolle, waar inwoners van Overijssel kunnen inspreken over de voorgenomen Omgevingsverordening en inpassing zon en wind. Ter Haar: “Dit gaat om een inspreekronde. Daar kun je wat uitgebreider aan het woord komen, vandaar dat we daar ook naartoe gaan. Hier gaat het over het vastleggen van de stukken waarin de zoekgebieden vastgelegd worden. Dat is een heel belangrijk moment.”
Burgerforum richt zich in de pleitnota op de locatie De Lutte waar ook maar liefst 4 windturbines van rond de 250 meter gepland staan en het zoekgebied Overdinkel dat nog in de verordening opgenomen staat.
Bij de provincie wordt door meerdere gemeenten ingesproken. “Ik ben heel benieuwd wat dat brengt. Het is een van de mogelijkheden ook weer om je tegengeluid te laten horen, en daar maken we zoveel mogelijk gebruik van”, aldus de fractievoorzitter van Burgerforum.
Inwoners van Overijssel kunnen op 18 september inspreken over de voorgenomen Omgevingsverordening en inpassing zon en wind. Hiervoor maken de Statenleden van de Statencommissie Milieu & Energie een extra vergaderdag vrij omdat de Statencommissie rekent op veel belangstelling.
Provinciale Staten stellen het op prijs als insprekers zich aanmelden voor 4 september via [email protected].
Op woensdag 25 september vergaderen de leden van de Statencommissie over de Omgevingsverordening en inpassing zon en wind. Hierbij nemen zij ook de opgedane indrukken en inzichten vanuit de inloopavond van 3 juli en de inspraakronde van 18 september mee.
Provinciale Staten (PS) nemen in de Statenvergadering van 9 oktober een definitief besluit door over de Omgevingsverordening te stemmen.
Zowel de Statenvergadering als de vergaderingen van de Statencommissie Milieu & Energie zijn openbaar. Belangstellenden kunnen deze volgen vanaf de publieke tribune of online via de site van Provinciale Staten van Overijssel.