Zoek

Enschedese Wan Bakx van TION sprint naar goud op het WK

Wan Bakx met zijn twee medailles
Beeld: Wan Bakx

Bij de wereldkampioenschappen voor masteratleten is de Enschedese Wan Bakx wereldkampioen geworden. Dat werd hij op de 100 meter horden in de categorie M60 (Leeftijdscategorie 60-65 jaar). Tijdens het toernooi in het Zweedse Göteborg rende de loper van atletiekclub TION een 39 jaar oud Nederlands record uit de boeken. De Enschedeër won ook een bronzen plak op het onderdeel verspringen.

In de finale kreeg Bakx stevige concurrentie van twee Britse atleten die dichtbij kwamen in de stromende regen. De winst was voor de Enschedeër een revanche voor de zilveren medaille bij de Europese Kampioenschappen die Bakx in maart liep.

Tevreden

Bakx ging naar het Zweedse Göteborg met zijn vrouw en kinderen. “Zij waren voor het WK zenuwachtiger dan ikzelf”, lacht de atleet. “Het is mooi om jezelf te kunnen meten met andere sporters van mijn leeftijdsklassen. Het is leuk hen weer te zien.”

Voorbereiding

De voorbereiding verliep niet geheel vlekkeloos. “Ik had na het EK in maart een pijnlijke blessure aan mijn achillespees”, vertelt Bakx. “De dokter vertelde dat ik mijn pees kon scheuren. Ik ben iets ouder dus dan heelt zo’n blessure langzamer.”

Lees verder onder de afbeelding.

Wan Bakx tijdens het WK hordenlopen

Verspringen

Een paar dagen voor het behalen van de gouden medaille behaalde hij een derde plaats bij het verspringen. In de spannende wedstrijd, waarin de strijd om zilver en brons om centimeters ging, haalde de TION-atleet uit in zijn vijfde poging. Hij sprong naar 5.75 meter. Slechts een centimeter achter Oddvar Viulsrød uit Noorwegen die tweede stond. “Ik zei tegen mezelf dat ik het podium wel kon halen. Ik wist alleen niet dat het nog zo spannend werd.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.