Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengeloër Ronald is sinds een klein half jaar eigenaar van platenzaak Elpees van Kees: 'Muziek is mijn leven'

Sinds een klein half jaar kunnen liefhebbers van vinyl terecht bij Elpees van Kees aan de Nieuwstraat in de Hengelose binnenstad. Elpees zijn terug van weggeweest, óók bij de jongere generatie. Eigenaar Ronald Hoogeveen, die helemaal geen Kees heet, heeft van een levenslange hobby eindelijk zijn werk gemaakt. "Mooie muziek, daar word ik blij van. En ook word ik blij van mensen die daar weer blij van worden. Maar wie Kees is, weet ik niet."

Bij binnenkomst staat er een countrynummer op met de intrigerende titel: 'Cowboys Are Frequently Secretly Fond Of Each Other', van Orville Peck. 'Also performed by Willie Nelson' is op het computerscherm te lezen. Midden in de sfeervol ingerichte zaak staat een Trabant.

"Vroeger had je in het centrum van Hengelo overal speakertjes hangen waar muziek uitkwam. Die zijn er nu niet meer. Ik zie wel eens mensen buiten voor mijn speakers knielen met hun mobiele telefoon ervoor. Daarna kijken ze omhoog en zien dan pas dat hier een platenzaak zit."

Vijf maand open

Hoogeveen is net vijf maanden open en trekt meer klanten dan hij had zien aankomen. Elpees maken helemaal een terugkeer. "Grijze koppies, jonge koppies, van alles. Er zitten ook hele ludieke figuren bij."

Passie voor muziek

De winkelier is zelf ook muzikaal en heeft als drummer in diverse bluesbands gespeeld en ook bij de Nederlandstalige rockband Bon Bon. Met die band is hij zelfs op TV geweest, namelijk bij de VPRO. Eerder werkte hij als systeembeheerder. Hoogeveen heeft tien jaar voor zijn pensioengerechtigde leeftijd het roer omgegooid en is met 'Elpees van Kees' begonnen. "Muziek is mijn passie, mijn lust en mijn leven. Ik wil nu doen wat ik leuk vind. Gelukkig staat mijn vriendin er ook achter." Tot nu toe runt hij de zaak alleen, maar kan op drukke momenten hulp krijgen van zijn vrienden.

Lees verder onder de afbeelding.


  • Elpees van kees trabant zaak 1twente
    "Mooie muziek, daar word ik blij van. En ook word ik blij van mensen die daar weer blij van worden."
    Beeld: Gerda Minkjan / 1Twente
  • Elpees van kees buitenkant gerda minkjan 1twente
    "Mooie muziek, daar word ik blij van. En ook word ik blij van mensen die daar weer blij van worden."
    Beeld: Gerda Minkjan / 1Twente
  • Ronald hoogeveen elpees van kees 1twente
    "Mooie muziek, daar word ik blij van. En ook word ik blij van mensen die daar weer blij van worden."
    Beeld: Gerda Minkjan / 1Twente

Hip

Welke muziek draait hij in de winkel? "Ik draai in de winkel wat nu hip is", zegt Hoogeveen. En dat werkt volgens de platenverkoper; muziekliefhebbers worden nieuwsgierig en kopen nieuw uitgebrachte LP's. "Maar er worden ook veel tweedehands platen verkocht."

“Mooie muziek, daar word ik blij van. En ook word ik blij van mensen die daar weer blij van worden.”

Livemuziek

In zijn winkel heeft Hoogeveen ook een ruim podium, waar op zaterdag 21 september tijdens de Popronde Hengelo twee optredens plaatsvinden. Als eerste staat 's middags Henk Johannes, een singer-songwriter, op het programma, en 's avonds From//October, een Indie-band. Op zaterdagmiddag 19 oktober staat de Neil Young-tributeband 'Hippie Dream' op de agenda. De toegang voor deze concerten is gratis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.