Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen hittegolf dit jaar, maar tóch gaat Hengelo Helemaal Nat

240829 hengelo helemaal nat
De afgelopen jaren werd het gevecht op het Evenementenplein gehouden. Dat kan nu niet vanwege de bouw van de horecawand.
Beeld: oost

Tijs Jagers laat al een kleine tien jaar mensen met scherp schieten in de Hengelose binnenstad. Voor de duidelijkheid: met waterpistooltjes. Traditioneel doet hij dat op een zondag tijdens de eerste hittegolf van het jaar, maar omdat er dit jaar geen officiële hittegolf te noteren viel, doet hij het nu komende zondag: "Dat wordt waarschijnlijk de laatste zondag van 2024 dat we nog in de buurt van de dertig graden komen."

Het concept van Hengelo Helemaal Nat! is eenvoudig: op een plein in de Hengelose binnenstad staan enkele badjes gevuld met kraanwater en jong en oud kan met waterpistooltjes en andere attributen de ander nat maken. "We hebben weliswaar een paar pistooltjes liggen voor mensen die zelf niet zo'n ding hebben, maar in principe word je geacht zelf een pistool mee te nemen."

'Gezellige chaos'

Volgens Jagers van het organiserende platform Hengelo Helemaal Stil? komen er vooral gezinnen met jonge kinderen op af: "En dan zul je zien dat vader en moeder in het begin nog even aan de kant blijven staan, maar al snel meedoen met de kinderen. Uiteindelijk wordt het altijd een gezellige chaos, haha!"

“Ik ben ook tegen waterverspilling. Daarom houden wij het klein: geen tuinslangen of waterkanonnen, alleen pistooltjes.”

Vanwege dat geren en gevlieg is niet elk Hengelo's plein geschikt. De afgelopen twee jaar werd het evenementenplein gebruikt, maar dat is nu niet mogelijk vanwege de bouw van de horecawand: "Het wordt daar te smal, helemaal omdat er ook nog ruimte voor fietsers over moet blijven."

Obstakels

Op het nieuwe marktplein, een andere optie, staan te veel obstakels, waar kinderen tegenaan zouden kunnen rennen, vandaar dat nu wordt uitgeweken naar het Schouwburgplein. "Die ruimte kan goed worden afgezet. Water krijgen we van de schouwburg en ook de nieuwe uitbater van theatercafé The Green Room, Eelko Blankenstein, vindt het leuk. Jagers: "Hij moest z'n terras toch nodig een keer schoonspuiten. Daar kunnen de kinderen hem dan mooi bij helpen."

Foto hengeloos watergevecht Rechten Remco Ditmar
Lees ook
Doorweekte kinderen (en volwassenen) bij watergevecht in Hengelose binnenstad

Drie keer kon het festijn geen doorgang vinden. Twee keer had dat te maken met corona en een keer was er sprake van een dermate groot drinkwatertekort dat Vitens er geen toestemming voor gaf. Daarvan is dit jaar geen sprake, maar Jagers heeft de drinkwaterleverancier desondanks wel even op de hoogte gesteld van zijn plan: "Wij waren het destijds helemaal eens met dat verbod. Ik ben ook tegen waterverspilling. Daarom houden wij het klein: geen tuinslangen of waterkanonnen, alleen pistooltjes."

Gratis deelname

Het volgens Jagers 'grootste watergevecht van Oost-Nederland' wordt zondag gehouden tussen 13.00 en 16.00 uur. Jagers en z'n team houden toezicht en deelname is geheel gratis. "Hengelo Promotie heeft er helaas geen budget voor, maar de Stichting Centrummanagement Hengelo heeft laten weten het grootste deel van de kosten voor haar rekening te nemen. Anders had ik het uit eigen zak betaald. Daarvoor vind ik het zelf veel te leuk! En o ja, Lisa verkoopt deze middag ijs vanuit Lisa's Bakfiets.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.