Verkeer
Stuur appje
Zoek

Solar Team Twente wil in Zuid-Afrika de Sasol Solar Challenge winnen

Solar Team Twente in Zuid Afrika voor Sasol Solar Challenge
Beeld: Solar Team Twente

Solar Team Twente is afgereisd naar Zuid-Afrika om deel te nemen aan de Sasol Solar Challenge. Het innovatieteam racet daar met de RED-XI, de auto waarmee er vorig jaar een tweede plek werd behaalt op het WK voor zonneauto’s in Australië. De race in Zuid-Afrika is een wereldwijde wedstrijd in het tussenjaar van het wereldkampioenschap.

De Sasol Solar Challenge is een tweejaarlijkse zonnerace waarbij studententeams wereldwijd in acht dagen zoveel mogelijk kilometers afleggen binnen vaste tijden. De route loopt van Johannesburg naar Kaapstad. Het team dat deelneemt aan de race door Zuid-Afrika noem je het Innovatieteam. Solar Team Twente het nieuwe team opgericht dat het Innovatieteam heet. De studenten proberen de auto waarmee vorig jaar een tweede plaats werd behaald te verbeteren.

Parcours verkennen

De race begint op 13 september, maar het Enschedese studententeam is al afgereisd naar Zuid-Afrika om daar het parcours te verkennen. “Vandaag hebben we de eerste testen. We hopen met onze innovaties, genoeg aangepast te hebben op het terrein in Zuid-Afrika”, aldus Esmee Hulsman van Solar Team Twente. “We zijn momenteel met een team van zo'n 25 personen in Zuid-Afrika. Dat zullen daarna 37 worden. Zeven innovatieteamleden en de rest voornamelijk alumni die ons helpen.”

Aerodynamica

Het team is vanaf de race in Australië bezig om de auto te verbeteren. “We hebben wat veranderingen gedaan op het technische vlak. Zo hebben we een oude techniek rondom de zonnecellen verbeterd en doorgevoerd. Ook op aerodynamisch vlak zijn we vooruitgegaan op de vorige edities.” Deze technieken worden door het nieuwe Solar Team Twente overgenomen en verder ontwikkeld.

Nikki van de Rijdt en Esmee Hulsman tijdens Studio Australië
Lees ook
Solar Team Twente breidt uit met nieuw innovatieteam dat huidige zonneauto moet verbeteren

Prijzen

Voor het studententeam uit Enschede zijn prijzen niet per se het belangrijkste doel in deze race. “We hopen ook veel vooruitgang te boeken met de toevoegingen die we hebben gedaan”, vertelt Hulsman. “We denken wel dat we mee kunnen doen om de prijzen, maar uiteindelijk gaat het ook vooral om respect. Mochten we de moeilijkheden van Zuid-Afrika trotseren, dan zullen we dat ook verdienen."

Zonneauto in Zuid Afrika
Beeld: Solar Team Twente

Nieuw team

Het innovatieteam neemt in Zuid-Afrika de honneurs waar, na de tweede plaats in Australië vorig jaar. “Na de race in Zuid-Afrika zwaaien wij af. Sterker nog: de dag na deze race begint het in EK in het Belgische Zolder. Daar neemt het nieuwe team aan deel.” Het huidige Solarteam, dat in België op de startlijst staat, rijdt het EK met de auto die in 2021 eerste werd in Marokko.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.