Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo herstelt foute inzamelplekken pmd, maar daarmee zijn lang niet alle zorgen weggenomen

Collage fotos inzamelpunten pmd
Op tal van plekken lijkt er niet of nauwelijks over plaatsing van de palen te zijn nagedacht.
Beeld: SP Hengelo en anderen

Oranje tegels met daarbij een bord aan een paal: vanaf september moeten hoogbouwbewoners daar hun zakken met verpakkingsafval (pmd) neerzetten. De palen zijn op 340 plekken in Hengelo geplaatst. Maar daar lijkt niet goed over nagedacht te zijn: sommige plekken blokkeren de stoep of zijn pal voor ramen geplaatst. Reden voor de SP om raadsvragen te stellen.

Op sociale media verschenen meerdere foto's van aangewezen plekken, die over de volledige breedte van stoepen waren ingetekend. Sommige Hengeloërs zien de nieuwe plekken zelfs als uitnodiging om hun grofvuil alvast neer te zetten. “Je kunt je voorstellen dat er ruim 300 nieuwe vrijplaatsen zijn gecreëerd voor het dumpen van afval”, zegt SP-raadslid Vincent Mulder.

Volgens de gemeente Hengelo is het inrichten van dit soort inzamelplekken maatwerk en daarom wordt er nu alsnog gekeken naar aanpassing van deze plekken. Een aantal ervan wordt smaller en langer gemaakt, zodat rolstoelen en kinderwagens er beter langs kunnen. “Twente Milieu gaat dat aanpassen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Hengelo.

“Op een aantal plekken waar de doorgang zou worden geblokkeerd gaat Twente Milieu aanpassingen doen”

Vervuild pmd

In september verdwijnen de grote bovengrondse containers voor pmd en papier uit het Hengelose straatbeeld. Waar bewoners van laagbouw verpakkingen in de oranje otto kunnen gooien, zijn de bewoners van de hoogbouw afhankelijk van doorzichtige plastic zakken, die eens per week op een aangewezen plek geplaatst kunnen worden. Hengeloërs moeten de zakken voor half acht in de ochtend van de inzameldag daar neerzetten.

20230904 Afval pmd container afvalcontainer plasticcontainer Wilco Louwes
Lees ook
Minder dan 1 procent van het Twentse verpakkingsafval is direct na inzameling 'klaar' voor recycling

Raadswerkgroep

De maatregel werd in het leven geroepen naar aanleiding van aanbevelingen van de raadswerkgroep Afval. Het pmd-afval in Twente is sterk vervuild. Tot september wordt al het pmd-afval dat afkomstig is uit de grote verzamelcontainers door het bedrijf Verpact mechanisch nagescheiden. Volgens de gemeente Hengelo is nascheiden beter voor het milieu en zijn de kosten gelijk aan het verbranden in de oven. Met de invoering van de pmd-zakken komt hier een eind aan.

Vooral het afval in de grote bovengrondse containers is sterk vervuild door restafval en andere zaken die gemakzuchtig in de grote oranje bak gegooid worden. De doorzichtige zakken moeten moeten de drempel om restafval bij het pmd te gooien verhogen.

202309 COEN KRUKKERT 7 ENSCHEDE WIJK WIJKBEELD PLASTIC AFVAL ANALOOG
Lees ook
Hengelo blijft verpakkingsafval nascheiden tot flatbewoners doorzichtige zakken krijgen

Hengelose Es

In de Hengelose Es maken ze zich zorgen over hoe het straks zal gaan met de pmd-zakken. Robert Compier, bestuurslid van Bewonersoverleg Hengelo Midden (BHM), ziet de bui al hangen: “Als het straks hard waait, dan ligt de hele straat weer vol met afval. Nu zit het in een stalen bak en blijft het beschermd tegen wind en ongedierte.”

In de Hengelose Es zijn al veel ratten: “De flats liggen naast de Weusthagvijver, wat een ideale leefomgeving is voor de rat. Wanneer die zakken daar liggen, vreten ze zo die zak open.”

Ringkroon

Andere gemeenten in het land maken gebruik van een zogenaamde 'ringkroon', een soort ring met kleine haakjes, waaraan zakken kunnen worden opgehangen. Maar de gemeente Hengelo ziet dit niet als een oplossing, omdat er niet genoeg ruimte is om alle zakken aan één paal op te hangen, het gevaarlijk kan zijn voor fietsers en het Twente Milieu te veel tijd kost om de zakken eraf te halen.

Rotzooi tegengaan

In een reactie zegt de gemeente dat er allerlei maatregelen zijn genomen om de te verwachten rotzooi te voorkomen. “De bewoners mogen alleen op de inzameldag hun zak er neerzetten”, zegt de gemeentewoordvoerder. “Dan staat de zak er niet langer dan nodig. Als ze zich aan deze regels houden, is de kans op rattenoverlast minimaal.”

Inzamelplek twekkelerweg hengelo 1twente
Een inzamelplek aan de Twekkelerweg.
Beeld: 1Twente

Aan de regels houden

Wie zich niet aan de regels houdt, kan op de bon geslingerd worden. “Zakken die niet op de juiste dag op de inzamellocaties zijn gezet of zakken waarin afval zit dat er niet thuishoort, ziet de gemeente als dump.” Een boete voor het illegaal dumpen van afval is 110 euro.

Geïnformeerd

De SP-fractie vindt dat de gemeente haar werk niet goed heeft gedaan: “De bewoners zijn niet op de hoogte gebracht van de nieuwe plekken waar de plastic afvalzakken aangeboden moeten worden”, zegt Mulder.

'Mensen zijn wel geïnformeerd'

Volgens de gemeente Hengelo klopt dit niet: “In augustus hebben de hoogbouwbewoners een pakketje gekregen met doorzichtige zakken”, aldus de woordvoerder. Ook heeft het volgens de woordvoerder in het Gemeentenieuws in het Hengelo's Weekblad gestaan en is er via de nieuwsbrief van Twente Milieu en via een pushmelding van de Twente Milieu-app geïnformeerd.

bezwaar

Het plan heeft tot eind juli ter inzage gelegen. De gemeente neemt alle bezwaren en zienswijzen van inwoners mee en zal een definitief plaatsingsplan publiceren. “De gemeente publiceert dit plan ook, zodat belangstellenden nog formeel in beroep kunnen gaan bij de Raad van State”, aldus de gemeente Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.