Verkeer
Stuur appje
Zoek

Erfgoedvereniging waarschuwt Hengelo: 'Breek DNA van de stad niet verder af'

240829 vossebeld stork cuypers genootschap
René Vossebeld met rechts een deel van de KMS-locatie aan het Industrieplein.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

"De gemeente Hengelo maakt er een potje van als het gaat om de bescherming van erfgoed." Dat zegt René Vossebeld namens het Cuypersgenootschap, een landelijke vereniging die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. "Steeds verder wordt het DNA van Hengelo afgebroken", aldus Vossebeld. Hij is blij dat wethouder Gerard Gerrits komende vrijdag met hem om de tafel wil.

Vossebeld: "Op 18 juni jongstleden heb ik op advies van de raadsfracties van de ChristenUnie en GroenLinks ingesproken tijdens een politieke markt over Ontwerp omgevingsprogramma van de KMS-locatie (terrein voormalige Storkfabriek dat herontwikkeld gaat worden, red.). We willen voorkomen dat met de overgebleven Storkhallen hetzelfde gebeurt als met eerder gesloopte panden van onder meer Stork en Dikkers. Om ons punt kracht bij te zetten, heb ik tijdens die politieke markt laten zien wat er allemaal al is misgegaan de afgelopen decennia."

“Het is echt niet zo dat wij vinden dat er een glazen stolp over alles wat oud is heen gezet moet worden.”

Hij doelt op onder meer het verdwenen HIJSCH-gebouw, de oude Stork-bieb en de onlangs gesloopte panden van Dikkers. "Neem het onlangs gesloopte Dikkerscomplex. Het Cuypersgenootschap heeft 2,5 jaar geleden een aanvraag gedaan om er een gemeentelijk monument van te maken. Nooit hebben we daarop een reactie ontvangen, terwijl een gemeente daar wettelijk gezien toe verplicht is. Er is ook nooit een besluit over genomen. En inmiddels is het gesloopt, op het kantoorpand aan de Industriestraat na, dat gelukkig behouden blijft."

Hijsch-gebouw

Van Stork is de afgelopen decennia ook veel gesloopt. "Iedereen weet hoe het met het Hijsch-gebouw is afgelopen. Dat krijgen we niet meer terug. Maar wel kunnen we op die plek nieuwbouw realiseren in die stijl. Dat er in elk geval een gevel voorkomt, die herinnert aan dat gebouw."

Wassen neus

Hengelo is niet scheutig met het verlenen van een monumentale status aan panden, maar wel met het bestempelen van gebouwen tot 'Beschermd gemeentelijke karakteristiek pand'. Vossebeld vindt het een wassen neus: "Zo'n stempel werpt slecht een klein drempeltje op om sloop te voorkomen. Dan volstaat een sloopmelding niet, maar moet er door de gemeente een vergunning tot sloop worden aangevraagd. En na een toetsing kan de sloopkogel dan alsnog z'n werk doen. Dat is bij een monument onmogelijk."

'Slechtste jongetje van de klas'

Volgens Vossebeld zou Hengelo in elk geval meer budget moeten vrijmaken voor de bescherming van erfgoed: "Er is nauwelijks ambtelijke capaciteit. Dat laat zien dat het niet leeft binnen de muren van het stadhuis. Als het om het behoud van erfgoed gaat is Hengelo, samen met Oldenzaal, het slechtste jongetje van de klas. Daarom ben ik blij dat de verantwoordelijk wethouder Gerard Gerrits met ons om de tafel wil. Dat gaat vrijdag 6 september gebeuren."

IMG 9200 kms locatie hengelo foto emile urban
Lees ook
Oud Stork-complex moet bruisende en multifunctionele plek worden: 'Met respect voor de rijke historie'

De raadsfracties van ChristenUnie en GroenLinks hebben na de politieke markt van 18 juni overwogen om dit najaar een politieke markt aan te vragen die specifiek zou gaan over het behoud van het erfgoed op de KMS-locatie, maar volgens fractievoorzitter van GroenLinks Elske Mooijman is daar vanaf gezien na de toezegging door wethouder Gerrits dat hij met het Cuypersgenootschap in gesprek gaat.

'Vinger aan de pols'

Fractievoorzitter Susanne van den Beukel van de ChristenUnie wil de uitspraken van Vossebeld over de ambtelijke capaciteit iets nuanceren: "Er zijn in Hengelo drie ambtenaren bezig met het erfgoed. Ik weet niet precies om hoeveel fte het gaat, maar die mensen zijn momenteel onder meer druk met het inpassen van de oude Erfgoedwet in de Omgevingswet. Dat is een erg ingewikkelde klus, maar juist daarom is het belangrijk dat wij als raadsleden en organisaties als het Cuypersgenootschap de vinger aan de pols houden."

'Elke Hengeloër kan dit doen'

Van den Beukel: "Overigens staat het elke Hengeloër vrij om in te spreken tijdens een politieke markt. Op die manier bereik je alle raadsfracties. Wij hebben René Vossebeld niet uitgenodigd, maar hem wel het advies aan de hand gedaan om van die mogelijkheid gebruik te maken."

'Glazen stolp'

René Vossebeld is benieuwd naar wat Gerrits vrijdag te zeggen heeft: "Het is echt niet zo dat wij als genootschap vinden dat er een glazen stolp over alles wat oud is heen gezet moet worden, maar iets meer bewustwording en iets minder inwisselbare woningbouw zou niet verkeerd zijn."

icon_main_info_white_glyph

'Er is wel degelijk contact geweest'

Een gemeentewoordvoerder laat weten 'zich niet te herkennen in het door Vossebeld geschetste beeld': "Er is juist heel veel expertise op dit gebied bij de gemeente Hengelo. Naast 3 beleidsmedewerkers op het gebied van erfgoed worden ook ambtenaren op het gebied van stedenbouw en cultuur betrokken bij de plannen in Hart van Zuid." Op de opmerking van Vossebeld dat er nooit een reactie is gekomen op de aanvraag voor een monumentenstatus van het Dikkersterrein geeft de woordvoerder als antwoord 'dat er wel degelijk contact is geweest, maar dat er blijkbaar nooit iets op papier is gesteld'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.