Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Martha Horstman: ‘Met buurtbus Glane de kleine kernen met elkaar verbinden’

Jarenlange inzet heeft resultaat: vrijdagmiddag 30 augustus werd Buurtbus Glane officieel geopend door initiatiefnemer Martha Horstman van Burgerforum Losser en gedeputeerde Martijn Dadema van de provincie Overijssel. “De kleine kernen van Losser met elkaar verbinden, dat is het doel”, benadrukt Horstman.

Het begon met de opmerking van een neefje van Martha Horstman, toen ze raadslid van Burgerforum werd. “Als je raadslid wordt, zorg dan voor een busverbinding van Glane naar Losser”, was het dringende verzoek. Burgerforum nam die wens over, met Horstman als boegbeeld. Het bleek een zaak die bij de provincie bepleit moest worden, en dat gebeurde in september 2023.

Stroomversnelling

“Daarna kwam alles in een stroomversnelling. Er kwam steun vanuit het ambtelijk apparaat van de gemeente Losser, vanuit Arriva en vanuit de provincie. Het is een mooie weg die we gegaan zijn met z’n allen”, aldus het raadslid.

Koffie en krentenwegge

Vandaag was het zover. Wethouder Marian Oosterbroek heette de genodigden welkom met koffie en krentenwegge in ’t Lossers Hoes. Onder hen Marc Haring, concessiemanager van Arriva, gedeputeerde Martijn Dadema en veel mensen die vanaf het eerste uur betrokken waren bij de realisatie van deze busverbinding.

Whats App Image 2024 08 30 at 17 43 36 2
Beeld: Twente FM

TET Bus 38

Na de koffie en wegge stapte het gezelschap in de oude TET Bus 38, een klassieker uit het begin van de 70-er jaren en ging het richting Glane. Bij de thuisbasis van Dorpsbuurtbus Glane, bij Dorpshuis Glane aan de Gronausestraat 330a, gingen de deuren van de nieuwe buurtbus officieel open. Maandag 2 september, om 07.00 uur, vertrekt de buurtbus voor haar eerste rit vanuit Glane naar Losser, uiteraard uitgezwaaid door onder andere Martha Horstman.

Bus Whats App op 2024 08 30 om 15 40 13 6ebaa4bb
Beeld: Twente FM

Jarenlange inzet

Een jarenlange inzet die deze maandagmorgen met het instappen van de eerste passagiers beloond wordt. “Bewoners kunnen weer op bezoek vanuit Glane bij familie en vrienden in Losser. Vanuit Losser kunnen mensen verder reizen, naar Enschede of naar Oldenzaal. Het gaat om al die mensen die van dit vervoer gebruik kunnen maken. Daar hebben we het die zeven jaar voor gedaan.”

Pilotproject

De nieuwe buslijn Losser – Glane – Glane Beekhoek – Glanerbrug is een pilotproject. Buurtbus Glane moet maandelijks minimaal 400 passagiers vervoeren. ““We draaien een jaar; na een half jaar wordt er geëvalueerd. Die 400 instappers per maand komen er. Deze buslijn wordt een succes”, aldus Horstman. Positieve reacties kreeg ze van zorginstanties Liberein en Zorggroep Maarten. “De buurtbus stopt bij locaties van deze instanties voor de deur. Bewoners kunnen nu zelfstandig reizen van bijvoorbeeld Glanerbrug naar Losser en zijn voor hun vervoer niet meer afhankelijk van anderen.”

icon_main_info_white_glyph

Buurtbus Glane

De buurtbus rijdt van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot en met 19.00 uur, en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Een kaartje kost 2,25 euro; er kan alleen gepind worden. Men kan ook met een ov-pas inchecken.
De dienstregeling is te lezen aan de haltepalen, op de website van Arriva en komt op de facebookpagina Dorpsbuurtbus Glane.

Bus van Whats App op 2024 08 30 om 17 32 09 71a80452
Beeld: Twente FM

Chauffeurs

Vervoersmaatschappij Arriva verzorgt het onderhoud van de bus en betaalt de diesel. “Het enige waar wij voor moeten zorgen zijn de chauffeurs. Wij werken volledig op basis van vrijwilligers. Van de planner van de diensten tot aan de buschauffeurs.” Momenteel zijn er voldoende chauffeurs, maar meer vrouwen of mannen achter het stuur zijn welkom! Belangstellenden kunnen zich melden via e-mail: [email protected] of bellen met Martha Horstman, telefoon 06-53880999.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.