Verkeer
Stuur appje
Zoek

SP Hengelo: 'Fuldauerfonds en gemeente, trek de knip voor 't Swafert'

240830 swafert OOST
"Aan het onderhoud van het complex is jarenlang niets gedaan, maar met de fundering en de dragende delen is niks mis."
Beeld: oost

De SP Hengelo vindt dat appartementencomplex 't Swafert in handen zou moeten komen van Welbions en de gemeente Hengelo zou dat samen met het Fuldauerfonds mogelijk moeten maken. Raadslid Vincent Mulder kwam met dat prikkelende voorstel tijdens een van de bewonersbijeenkomsten deze week in het complex in Groot-Driene. Het is geen gekke gedachte: het Fuldauerfonds is gevuld met geld afkomstig uit de verkoop van het complex ruim twintig jaar geleden.

Van die oorspronkelijke 13,6 miljoen euro zijn de afgelopen jaren goede dingen gedaan voor ouderen in Twente. Dat was dan ook het idee van Arthur Fuldauer, de in 2007 overleden Hengelose huisarts, die zich midden vorige eeuw druk maakte over de slechte woonomstandigheden van veel ouderen. Dankzij zijn Haagse connecties wist hij geld bij elkaar te krijgen voor de bouw van ’t Swafert, een complex bestaande uit 420 appartementen, begin jaren zeventig.

Amsterdamse belegger

Anno 2024 is het complex eigendom van UCP IV Coöperatief U.A. en die Amsterdamse belegger wil er vanaf. SP'er Vincent Mulder: "Het bedrijf heeft de bewoners, verenigd in twee bewonersverenigingen, gevraagd mee te denken over de verkoop. Op drie bijeenkomsten afgelopen week kwamen liefst 160 bewoners af." Dat tekent de grote betrokkenheid die de mensen hebben bij hun woning en het complex, dat overigens op de nominatie staat om op een landelijke erfgoedlijst te komen.

'Not amused'

Diezelfde belegger zal volgens Mulder 'not amused' zijn geweest toen het proefballonnetje van de SP boven het maaiveld kwam: "Aan het onderhoud van het complex is jarenlang niets gedaan. Het energielabel is laag (E), er is lang niet geschilderd, er zit asbest in, het lekt en er zijn scheuren zichtbaar in muren en vloeren. Eigenlijk zou de belegger het voor nul euro van de hand moeten doen. Dan wordt het voor een nieuwe eigenaar interessant, want met de fundering en de dragende delen is niks mis."

“Je kunt als bewoner veel beter te maken hebben met de plaatselijke wooncorporatie dan met een belegger op afstand, toch?”

Die nieuwe eigenaar zou Welbions moeten worden, stelt Mulder voor. Een wooncorporatie heeft immers geen winstoogmerk. De vraag is ook welke belegger nog staat te springen om een aftands appartementencomplex te kopen en op te knappen? Mulder: "Dat gaat veel tijd en geld kosten. Ook omdat er nogal wat wetgeving zit aan te komen op het gebied van duurzaamheid. En daarbij moet de gemeente Hengelo dat toch ook niet willen? Weer zo'n sjacheraar die het koopt? Dan ben je nog verder van huis."

Fuldauerfonds zwijgt

Het bestuur van het Fuldauerfonds (voorheen: Lokaal Fonds Hengelo | Fuldauerstichting) wil niet reageren op het idee van de SP. Bestuurslid Jeannette Lodeweges: "Na onze eerstvolgende bestuursvergadering komen we misschien met een reactie. En misschien ook wel niet."

231114 swafert RTV OOST
Lees ook
Bewoners 't Swafert in Hengelo klagen steen en been over eigenaar wooncomplex

Vincent Mulder geeft toe 'vaak wel iets te mekkeren hebben over Welbions, maar nu wil ik ze ook wel een veer in de reet steken': "Want zeg nou zelf: je kunt als bewoner veel beter te maken hebben met de plaatselijke wooncorporatie dan met een beleggen op afstand, toch?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.