Al meer dan 30 jaar zijn de aardappelpannenkoeken van klootschietvereniging Kolkersveld onlosmakelijk verbonden met het Bruegheliaans Festijn in Losser. Ook dit jaar zijn zo’n 90 vrijwilligers in ‘ploegendienst’ drie dagen in de weer om deze lekkernij in grote hoeveelheden te bereiden in de kraam naast het Lossers Hoes.
Gevraagd naar het geheim van het succes van deze Brueghel-traditie zegt Hennie Weda dat dit wel eens te maken zou kunnen hebben met het feit dat de ‘tuffelpankook’ niet zo vaak thuis worden gegeten. Omdat de bereiding zo ‘gigantisch stinkt’.
Maar er zijn meer verklaringen. Bijvoorbeeld dat de aardappels, die worden gebruikt, zo vers zijn. Weda: “Donderdag hebben vijf van onze mensen zelf 1000 kilo aardappels gerooid in Duitsland. Vers zijn ze natuurlijk het lekkerst.”
Dat de aardappelpannenkoeken van de klootschieters van Kolkersveld zo in trek zijn, heeft er volgens Hennie Weda ook mee te maken dat ze lekkerder zijn dan de Duitse ‘Reibekuchen’. “Die van ons zijn dunner. In Duitsland zijn ze te dik en bovendien heel erg vet.”