Verkeer
Stuur appje
Zoek

MST-neuroloog Paul Brouwers geridderd bij zijn afscheid

Paul Brouwers
MST-neurloog Paul Brouwers werd bij zijn afscheid van het MST vrijdagavond benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Beeld: Ernst Bergboer

Het heeft Zijn Koninklijke Hoogheid behaagd neuroloog Paul Brouwers te benoemen tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dat behagen schuilt in Brouwers jarenlange bijdrage aan de bestrijding van beroertes, in Twente maar ook nationaal.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau worden personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de samenleving met een regionale of landelijke betekenis. Bij een benoeming tot Lid van diezelfde orde - de zesde en laatste graad - gaat het meestal om lokale verdiensten.

Twentse beroertezorg krijgt landelijk navolging

Brouwers (66 - zaterdag wordt hij 67) nam vrijdagavond afscheid van ‘zijn’ Medisch Spectrum Twente, het ziekenhuis waaraan hij 35 jaar verbonden was. Roelof Bleker, burgemeester van Enschede, speldde hem bij die gelegenheid de bij die orde behorende versierselen op: "Gelet op de aard, duur en betekenis van uw verdiensten op het gebied van neurologie."

Lees verder onder de afbeelding.


Bord Paul Brouwers
De 'stroke unit' van het Enschedese MST draagt sinds vrijdag de naam van scheidend neuroloog Paul Brouwers, de initiatiefnemer voor het CVA-behandelcentrum.
Beeld: Ernst Bergboer

De neuroloog is de ‘grondlegger van de moderne beroertezorg in Twente’, zo stelt het persbericht met de aankondiging van zijn onderscheiding. In de jaren na de millenniumwisseling nam hij het initiatief voor een samenwerkingsverband van zorginstellingen in de regio, de ‘Enschedese stroke service’.

Tukkers die worden getroffen door een beroerte krijgen daarmee sneller en beter hulp en nazorg. Dat Twentse voorbeeld vond landelijk navolging.

Regionaal behandelcentrum

In de jaren daarna stond Brouwers aan de wieg van een landelijke database met gegevens en klinische uitkomsten van mensen die een beroerte (CVA) hebben gehad. Daarmee worden de effecten van behandelingen in kaart gebracht, met als doel die steeds verder te verbeteren.

Mede door Brouwers’ betrokkenheid bij onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden werd het MST een expertisecentrum. Het Enschedese ziekenhuis is dan ook het regionaal behandelcentrum voor CVA-behandelingen. De ‘stroke unit’ van het ziekenhuis is met het afscheid van Brouwers naar hem vernoemd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.