Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese band MAUD wint plekje in voorprogramma van zangeres Bente door TikTok-uitdaging: ‘Ik was direct fan’

20240830 MAUD artikel thumbnail
Beeld: TikTok

Eind juli doet de Nederlandse zangeres Bente een oproep op het social media platform TikTok. “Wie wil er in het voorprogramma spelen van mijn aanstaande tour?”, vraagt ze aan haar volgers. Wanneer de Enschedese Maud Weijtens (21) die video ziet, is ze meteen enthousiast. “Ik moet en zal met mijn band in dat voorprogramma spelen”, manifesteert ze. En die droom wordt werkelijkheid.

“Ongeveer een maand geleden kwam ik een oproep van Bente tegen”, vertelt ArtEZ Conservatoriumstudent Maud Weijtens. “Ze was op zoek naar acts die uit de buurt komen van de steden waar ze gaat optreden.” Iedere week plaatste Bente een nieuwe oproep voor een andere stad. Maud: “Ik kom oorspronkelijk uit Gouda en dat is in de buurt van Rotterdam, dus op die TikTok-post wilde ik reageren.”

Aanmeldingsvideo

Het maken van die aanmeldingsvideo was zo simpel nog niet. “Ik was op vakantie in Noorwegen en ik had helemaal geen film- of opnamemateriaal bij de hand”, legt de leadzangeres uit. “Gelukkig had ik mijn laptop meegenomen en staat daar veel beeldmateriaal op van onze optredens.”

Onderstaand de aanmeldingsvideo van Maud, waarin ook haar nieuwe nummer 'Ah joh boeie' te horen is:

In de video wil Maud het beste van haar band laten zien en – vanzelfsprekend - haar muziek laten horen. “Mijn muziek heeft twee kanten: een wat rustigere kant, maar ook nummers waarop je een feestje kunt bouwen. Dat wilde ik benadrukken.” Ongeveer een week later maakt zangeres en actrice Bente Fokkens bekend wie het plekje in haar Rotterdamse voorprogramma krijgt.

Nog steeds op vakantie in Noorwegen beslist Maud de spanning even opzij te zetten. “Tijdens vakantie kijk ik sowieso minder op mijn telefoon en nu had ik hem bewust aan de kant gelegd, want ik was veel te nieuwsgierig. Precies op het moment dat ik besloot het los te laten, belde mijn bandgenootje Timo. Hij vertelde mega enthousiast dat wij het waren geworden. We gingen direct videobellen met z’n allen om het te vieren."

Kans voor beginnende artiesten

De Enschedese student ontdekte Bente ongeveer een jaar geleden. “Ik was direct fan”, deelt ze. “Onze muziek valt in hetzelfde straatje: ze maakt net als wij ook Nederlandse muziek en ze is een inspiratiebron voor me. Haar melodieën en teksten zijn heel sterk en ik vind dat ze een leuke persoonlijkheid heeft. Daarnaast vind ik het heel tof dat ze beginnende artiesten een kans geeft om groter te worden.”

Goed startpunt

Dat groter worden is iets waar de band MAUD erg naar uitkijkt. “Ik wil eigenlijk niet te veel verwachten en hopen, anders is het straks misschien een teleurstelling”, licht de leadzangeres toe. “Maar het spelen in haar voorprogramma is een goed startpunt en hopelijk opent dat nieuwe wegen en kansen voor ons.”

Dat mensen haar muziek waarderen, is in ieder geval gebleken. De aanmeldingsvideo van Maud heeft namelijk veel views en reacties. “Ik had niet verwacht dat die TikTok-video zó goed zou gaan. Dat geeft me motivatie om zo’n kans met beide handen aan te grijpen.”

icon_main_info_white_glyph

Voorprogramma in Rotterdam en nieuwe muziek

De Enschedese band MAUD speelt in het voorprogramma van de ‘Ik Wil Dit Voor Altijd’ tour van Bente Fokkens. Maud Weijtens (stem), Timo Vogel (gitaar), Mat Hummelink (bas), Lieke de Bondt (piano) en Rik Terwijn (drum) openen de show op donderdagavond 24 oktober 2024 in het Rotterdamse poppodium Annabel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.