Hengelo stond klaar om de Paralympische Spelen van 1992 te organiseren, met het Fanny Blankers-Koen Stadion als middelpunt. Er was één voorwaarde: Amsterdam moest worden aangewezen voor de Zomerpelen van 1992. En dat gebeurde niet.
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren komt met deze onthulling op zijn website Sportgeschiedenis.nl. Hij schrijft: "De Paralympische Spelen van 1980 waren in Arnhem. Dit evenement was in die tijd nog niet gekoppeld aan de Olympische Spelen, zoals nu het geval is. Dat was nog steeds zo toen Amsterdam zich kandidaat had gesteld voor de Olympische Spelen van 1992."
Van de Vooren: "Amsterdam toonde amper belangstelling voor de gehandicaptensport, zo blijkt uit een campagnerapport, dat in juni 1985 werd aangeboden aan zowel het stadsbestuur als het IOC. Pas helemaal aan het eind werden er twee zinnen aan besteed: ‘Bij gelegenheid van de Olympische Spelen in 1992 in Amsterdam zullen ook Spelen voor Gehandicapten plaatsvinden. Over de opzet moet nog worden beslist.’"
Het initiatief hiervoor werd volgens Van de Vooren in 1985 genomen door de Nederlandse Invaliden Sportbond (NIS) met een oproep om de Paralympische Spelen naar Nederland te halen: "Amsterdam liet dat aan zich voorbijgaan, waarop Arnhem, Assen, Eindhoven, Haarlem, Utrecht en Hengelo zich presenteerden. Een speciale commissie beoordeelde hun plannen om zo te bepalen wie als officiële kandidaat werd voorgedragen."
Van de Vooren kwam dit nieuws per ongeluk op het spoor bij het zoeken naar informatie over het mislukte bid van Amsterdam voor de Olympische Spelen van 1992, vertelt-ie tegen 1Twente: "Uiteindelijk heb ik in allerlei archieven in het land informatie kunnen vinden, maar met de gemeente Hengelo heb ik hierover geen contact gehad." Vrijdag is Van de Vooren te gast in de dagelijkse nieuwsshow 1Twente Vandaag, onder meer te volgen via de stream op deze site.
De historicus schrijft: "De steden maakte er een onderlinge strijd van, waarvoor de NIS tien criteria opstelde. Er werd gelet op de aanleg van een Paralympisch Dorp, de geringe reisafstanden en natuurlijk de noodzakelijke aanpassingen voor de sporters. Voor elk criterium werden nul tot vier punten uitgedeeld, waarop het eindoordeel werd gebaseerd. Uiteindelijk viel de keuze op Hengelo."
Lees verder onder de afbeelding.
De plannen van Hengelo voor het Paralympisch Dorp - ingetekend rondom het Weusthagpark in de driehoek A1, Bornsestraat en Deurningerstraat - waren volgens Van de Vooren uitstekend: "Daarbij had de stad de beschikking over het Fanny Blankers-Koen Stadion, dat werd ingezet voor zowel de atletiekwedstrijden als de opening- en slotceremonie. En dan lagen alle faciliteiten ook nog eens heel dicht bij elkaar in de buurt."
Zo was dus Amsterdam in de race voor de Olympische Spelen van 1992 en Hengelo voor de Paralympische Spelen van datzelfde jaar. "Er zal daarom stevig zijn gevloekt in Overijssel toen het IOC koos voor Barcelona, omdat daarmee alle plannen en ideeën voor niets bleken te zijn", aldus Van de Vooren.
En zo is Arnhem nog steeds de enige Nederlandse stad, die de Paralympische Spelen heeft georganiseerd.
1Twente is benieuwd wie in Hengelo hier nog iets over zou kunnen vertellen. Heb je informatie over bijvoorbeeld de plannen voor het Olympisch dorp? Deel het met ons via een mail aan: [email protected]