Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Inforonde gemeente Wierden over realisatie woonvoorziening Aveleijn in pastorie Hervormd Wierden

ORGA architect Woonzorgvoorziening Aveleijn 002 1920x1080
Impressie woonvoorziening Aveleijn in Wierden
Beeld: ORGA architect

Het voornemen van zorginstelling Aveleijn voor de realisatie van een woonvoorziening aan het Burgemeester J.C. van den Bergplein 32, wordt dinsdagavond 3 september behandeld in de Inforonde Grondgebied van de gemeente Wierden. Deze vergadering begint om 19.30 uur.

Zorginstelling Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. De instelling heeft al geruime tijd de wens om een woonvoorziening op te richten in Wierden. Inwoners van Wierden met een verstandelijke beperking, waarvoor ambulante begeleiding aan huis niet voldoende is, zijn nu veelal aangewezen op een woonvoorziening in een omliggende gemeente.

Behoefte aan beschutte woonvormen

Er is vanuit Aveleijn dan ook de behoefte aan beschutte woonvormen voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarbij is het oog gevallen op de pastorie van Hervormd Wierden aan het Burgemeester J.C. van den Bergplein 32. De pastorie is niet meer in gebruik als zodanig, maar moet wel onderhouden worden. Het kerkbestuur wil het gebouw niet verkopen, maar eigenaar blijven van het perceel en er een nieuwe functie aan te geven die past bij de doelen van de kerk.

Voorziening voor 32 cliënten

Een maatschappelijke bestemming voor de doelgroep die Aveleijn bedient, sluit hierbij aan. Aveleijn verzoekt de gemeente Wierden medewerking te verlenen aan het mogelijk maken van de gewenste ontwikkeling: het realiseren van een woonzorgvoorziening voor 32 cliënten.

Voetgangerspad

Er werden 9 zienswijzen ingediend. Appellanten gaven onder andere aan dat het plan te grootschalig is, dat het beoogde voetgangerspad een bron van onrust gaat worden, de woningen rond de planlocatie in waarde gaan dalen, de opkomende zon zal verdwijnen achter de bebouwing, de groene long in het centrum van Wierden zal verloren gaan en aanwonenden krijgen minder privacy.

Aanpassingen

De gemeente stelt onder andere dat het perceel binnen het centrumgebied van Wierden valt en een woonbestemming heeft. Het voetgangerspad wordt geen openbaar voetpad, zegt de gemeente. ‘Het is alleen toegankelijk voor bezoekers, personeel en bewoners. Naar aanleiding van de zienswijzen zijn wel aanpassingen gedaan.

Biobased

ORGA architecten uit Nijmegen kreeg van Aveleijn de opdracht om het ontwerp uit te werken. ORGA architecten is gespecialiseerd in duurzaam ontwerpen en ontwikkelen gebouwen die in hoofdzaak bestaan uit natuurlijke, biobased, materialen. Vanaf vrijwel iedere plek in het toekomstige gebouw is er zicht op het groen, en vanaf buiten is er een doorkijk door het gebouw. Aveleijn streeft naar een geheel energieneutraal gebouw.

Impressie woonvoorziening Aveleijn in Wierden
Beeld: ORGA architect
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.