Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Boeken en taallessen van Taalpunt Losser helpen statushouders weg te vinden in de samenleving

Boeken voor asielzoekers
De boeken, die Dorine Müller van het Taalpunt en Frank Damhuis van de bibliotheek Losser hadden meegenomen, vonden direct gretig aftrek bij de bewoners van de tijdelijke noodopvang in hotel Dinkeloord.
Beeld: Redactie Twente FM

Dorine Müller van het Taalpunt Losser en Frank Damhuis van de Bibliotheek hebben maandagmorgen een flinke hoeveelheid boeken bezorgd bij de tijdelijke noodopvang van asielzoekers en statushouders in Hotel Dinkeloord bij Beuningen. De boeken, die kunnen bijdragen aan het leren van de Nederlandse taal, vonden direct gretig aftrek bij zowel volwassenen als kinderen.

Taal leren cruciaal

Het leren van de Nederlandse taal is cruciaal voor de integratie van asielzoekers met een verblijfsstatus. Op dit moment wonen 94 mensen in de noodopvang in Hotel Dinkeloord, 71 volwassenen en 23 kinderen. Ongeveer een derde van hen is aangemerkt als statushouder en zal op enig moment in de gemeente Losser of Dinkelland komen te wonen en werk vinden.

Weg vinden in samenleving

Het leren van de Nederlandse taal is een belangrijke vereiste voor statushouders om snel hun weg te kunnen vinden in de samenleving, zegt ook Jorien ten Barge. Zij is bij het COA Losser verantwoordelijk voor de participatie. Jorien is dan ook heel erg blij met de schenking van de boeken door het Taalpunt en de bibliotheek van Losser.

Praktische taallessen

Behalve met boeken wil het Taalpunt asielzoekers en statushouders ook actief helpen met het leren van de Nederlandse taal middels taallessen. Volgens Dorine Müller gaat het daarbij om heel praktische, basistaalvaardigheden, waardoor communicatie met bijvoorbeeld een arts, maar ook op de werkvloer mogelijk is.

Veel vraag vanuit bewoners

Dorine Müller geeft aan dat er veel vraag is naar taallessen vanuit de bewoners. In overleg met het COA wil het Taalpunt zo goed mogelijk tegemoet komen aan die vraag. Zodat kinderen ook taalonderwijs kunnen volgen. Eerder al gaf het Taalpunt taallessen aan statushouders die verbleven in hotel De Grote Zwaan in De Lutte.

Meer vrijwilligers welkom

Er is al een aantal vrijwilligers betrokken bij het taalonderwijs aan statushouders in de gemeente Losser, maar meer zijn welkom. Op de vrijwilligersvacaturebank van Fundament (waar het Taalpunt en de bibliotheek onder vallen) zijn de actuele vrijwilligersvacatures van Dinkeloord, te vinden:www.fundamentlosser.nl/vrijwilligers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.