De vrijdagmiddagborrel op de Oude Markt in Enschede werd opgeluisterd door de onthulling van een groot werk van Enschedese kunstenares Sonna Krom. Het doek van zo’n vier meter hoog en breed is een schilderij over de geschiedenis en toekomst van FC Twente en Enschede. Theatermakers Laurens ten Den, Thijs Kemperink en André Manuel vroegen de schilderes het doek te maken. De eerste bestemming van het kunstwerk is het Wilminktheater.
In De Grote FC Twente Degradatie Show ontstond het idee voor een kunstwerk. “Niet voor de club, maar voor de fans”, vertelt theatermaker Laurens ten Den. Eerst was het een standbeeld, maar op dat idee knapten de theatermakers van De Grote FC Twente Degradatie Show snel af. “Iedereen krijgt van FC Twente met vier goede wedstrijden een standbeeld, daarom besloten we een schilderij te laten maken.”
De makers van De Grote FC Twente Degradatie Show hebben het doek met een speciale reden laten ontwerpen. “Het doel is dat hij niet ergens een vaste plek krijgt, maar dat de fans van FC Twente er ook gebruik van kunnen maken”, zegt Ten Den. De eerste die het doek mag ophangen is het Wilminktheater in Enschede. Daar komt het in de foyer te staan. Daarna kunnen mensen een aanvraag indienen om het doek in bruikleen te krijgen. “Klein minpuntje is dat het 4 bij 4 meter is. Dus je moet wel veel ruimte hebben thuis”, grapt Kemperink. Bij de onthulling waren ook een groep FC Twentefans aanwezig, net als clublegende Eddy Achterberg.
De Grote FC Twente Degradatie Show was een programma gemaakt door Bert Eeftink, Laurens ten Den, Thijs Kemperink en André Manuel. “FC Twente degradeerde en zoals we dat in Twente veel hebben, reageerden wij daar met zelfspot op”, zegt Kemperink. De timing van de onthulling van het doek kon niet op een beter moment plaatsvinden voor de drie laatstgenoemden. “Vijf jaar geleden hadden we het over wedstrijden tegen Dordrecht en Top Oss. Bij de onthulling hebben we clubs als Manchester United geloot.”
Op het doek van kunstenares Sonna Krom is een groot Twents ros afgebeeld. Daarnaast ook de trommelaars van FC Twente en overige supporters. “Het is een schilderij met als hoofdthema FC Twente. De hoop van onze stad”, aldus Krom. Voor haar is het doek meer dan alleen FC Twente. “Ook het leed van onze voorouders en onszelf is te zien op het doek.” Op het doek zijn onder andere de vuurwerkramp, de stadsbrand en de val van het textielverleden te zien. “Het doel is vooral dat er gesprekken ontstaan over het verleden. Dat is het belangrijkste.”