Verkeer
Stuur appje
Zoek

Retro ‘boarden’ en waterpret op het Rutbeek: ‘We willen de jeugd achter de tablet wegkrijgen’

Boards aan het water tijdens de Open Deuren Cup Julian Vriend
Beeld: Julian Vriend

Zestig deelnemers uit onder meer Nederland, Duitsland en Spanje hadden dit weekend waterpret in Enschede. De vijfde editie van de Oude Deuren Cup (ODC) werd traditiegetrouw gehouden op het Rutbeek in Enschede. Jong en oud namen hun retro windsurfboard mee het water op en gingen met elkaar de strijd aan. Huub Kleinsman (Mannen), Jannet Andries (Vrouwen) en Andre Korver (LT klasse) mogen zich binnen hun specialisatie Wereldkampioen Oldschool Windsurfen noemen.

De organisatie van de ODC kijkt met veel tevredenheid terug op een geslaagde editie van het surfevenement. “Er zijn hier alleen maar lachende gezichten. De sfeer is goed en daar gaat het om”, vertelt organisator Peter Zendman. Naast de talloze surfboards die op het strandje liggen staat een tikibar op het Rutbeek.

Retro boarden

De voorbijgangers op het Rutbeek kunnen zien dat er over het hele grasveld windsurfboard lagen. “Er mogen geen nieuwe boarden meedoen met ons evenement”, duidt Zendman. De Enschedeër is zelf gek van retro boarden en heeft een heel bijzondere. “Mijn board komt uit 1974 en heeft zelfs nog een houten zwaard en giek.”

Lees verder onder de afbeelding.


  • Tiki bar van Open Deuren Cup Julian Vriend
    Beeld: Julian Vriend
  • Boards aan het water Open Deuren Cup Julian Vriend
    Beeld: Julian Vriend

Wedstrijd

Windsurfclub Rutbeek Surfivors, een club die al meer dan 50 jaar actief is op het Rutbeek, tekent voor de organisatie. “We hadden het een aantal jaren geleden moeilijk, maar de Oude Deuren Cup blies weer leven in het surfen”, aldus één van de leden van de Enschedese club. De race wordt gehouden op het water in Enschede-west. Om te winnen moeten deelnemers zo snel mogelijk om een boei aan de andere kant van het water surfen. “Het Rutbeek is ideaal voor windsurfen. Kun je het hier, dan kun je het overal.”

Kinderen

Kinderen doen niet mee met de race voor volwassenen, maar mogen met hun kleine boarden het water op. Ze morgen ook leren zeilen in de zogeheten Optimisten (kleine zeilbootjes) en er zijn SUP-clinics gegeven. Voor de organisatie is het belangrijk dat ze op zulke 'planken’ vlieguren maken. “Als ze het eenmaal een paar keer doen dan blijven ze aangehaakt bij de Rutbeek Surfivors. We willen de jeugd achter de tablet wegkrijgen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.